Herpesvirus hos heste

Forholdsregler og følger

  1. FORSIDE
  2.  » 
  3. Viden
  4.  » 
  5. Sundhed & sygdom
  6.  » Herpesvirus hos heste. Smittespredning og karantæne?

Hej Hestebrevkasse
Jeg har købt en hest som – under forudsætning af fejlfri handelsundersøgelse – skulle leveres til mig om tre uger. Men nu er stalden, den kommer fra, i frivillig karantæne, fordi dyrlæger har mistanke om herpes.

Jeg vil gerne vide noget om sygdommens konsekvenser for hestene, hvis de er smittede. Hvor længe opretholder man karantæne, hvis der er tale om herpes? Vil det være klogt af mig at droppe handlen? Kan jeg være sikker på, at hesten ikke smitter i min stald, hvis den selv får lavet en “ren” blodprøve før den kommer hertil (og kan man sikre sig det overhovedet?)

Jeg har læst, at 80 % af alle heste bærer herpesvirus. Men hvorfor er det så alvorligt med et udbrud i en stald, hvorfor karantæne?

/ Venligst Anne

Hej Anne

Jeg forstår din bekymring og frustration, især når du lige er opsat på at få ny hest.

For at klarlægge ”herpes-fænomenet”, må jeg give en lidt mere uddybende forklaring inden jeg kan svare på dine spørgsmål.

Hestens luftveje

Herpes virus inficerer bl.a. luftvejssystemet hos heste, og der findes adskillige familier inden for herpesgruppen, hvor nogle er mere udbredte end andre. EHV (Equine Herpes Virus) er en forkortelse for de forskellige herpesvirus hos heste, og alle EHV har derefter et nummer, hvor EHV1, EHV3 og EHV4 er de mest udbredte.

EHV1 resulterer bl.a. i luftvejssymptomer, sen abort hos hopper(der forefindes en vaccination herimod), fatale sygdomme hos nyfødte føl, og neurologiske sygdomme. EHV3 giver venerisk overførte symptomer, og EHV4 giver luftvejssymptomer samt en sjælden gang abort hos hopper.

Herpes virus er oftest forbundet med forkølelse dvs feber (38 C), initialt klart næseflåd der udvikles til tykt gult pus, øjenflåd og øjenbetændelse, indimellem hoste, og appetit mangel.

Smittespredning

Herpes spredes via dråbekontakt (næseflåd/ hosten) i flokken eller i stalden, og spreder sig i hestens luftvejssystem. Efter hesten er smittet, går der 5-7 dage inden symptomerne opstår. Sekundært til EHV1 og EHV4 udvikles indimellem en bakteriel infektion hos hesten, hvilket forlænger sygdomsperioden (og karantænen) hos hesten.

Bærere af herpes

Det er korrekt, at mange heste er bærere af herpes i et hvilestadie (ingen kliniske symptomer). Under stress kommer symptomer pludselig til udbrud. Hesten bliver nedstemt og mere sløv. Pga. at virus har den egenskab at kunne forefinde sig i hvile/dvale i kroppen, har hesten svært ved at udvikle immunitet over for virus, og derved kan immunforsvaret ikke opruste sig til næste omgang. Derved kan hesten reificeres efter få måneder, hvilket er frustrerende for ejeren.

For at undgå EHV og for at behandle EHV infektioner må man undgå unødig stress, behandle eventuelle symptomer nå de opstår (ved sekundær bakteriel infektion), maksimere immunforsvaret (god almen sundhedsstatus) og minimere chance for reinfektion (staldhygiejne).

Karantæne nødvendig

Jeg håber, at det besvarer dine spørgsmål om, hvorfor de opretholder karantæne i en periode (mindske smittespredning, undgå stress o.l), og at det kan være svært at fastsætte længden af karantænen (afhænger af tilstødende komplikationer bl.a. i form af bakterielle infektioner).

Jeg mener absolut ikke at du skal droppe handlen, men håber at jeg har formået at oplyse dig om ”herpes levemåde”, og at det kan være svært at undgå, men at man som ejer kan gøre et godt arbejde ved at optimere sundhedsstatus samt at undgå stress.

Mvh dyrlæge Heidi Pyndt