Jeg har fundet en vallak på 6 år, som jeg overvejer at købe. Den er udstyret med 4 alm sko og har meget velstillede lemmer. Men den har hanetrit – nogle spjæt med højre bagben.

Jeg skal kun bruge den som motionshest, men er alligevel i tvivl om hvilken betydning hanetrit på sigt kan have for dens holdbarhed. Når den får disse hanetrit-bevægelser – også under rytter i både skridt og trav – kan man stille den ud af volten og få den til at holde op.

Hvilke erfaringer har du med hanetrit? Og hvad mener du er mest “fornuftigt” – hvis man ellers kan kalde det fornuftigt at have heste som last!!!

På forhånd tak for hjælpen!

/ Dorte Rasmussen

Hej Dorte

Hanetrit er en ufrivillig sammentrækning af en muskel og dens sene i et eller begge bagben, som får hesten til at give nogle overdrevne spjæt med bagbenene, typisk værst i skridt, mens problemet ofte forsvinder i trav.

Baggrunden er ukendt. I enkelte tilfælde er adgang til kløvergræs beskrevet som årsag til en hel epidemi blandt nogle australske heste. Her forsvandt hanetrittene, da hestene skiftede fold.

Under danske forhold ser vi problemet sporadisk. Det påvirker dressuren væsentligt. Man får noget færre points i de øvelser, hvor hesten render og leger hane. Hvis det fx var til dressur, hesten skulle benyttes, køber du altså en hest med et potentielt væsentligt problem… Ellers generer det ikke hesten.

Den hestepraktiserende dyrlæge kan sagtens adskille de to diagnoser ‘knæskalslåsning’ og ‘hanetrit’ fra hinanden ved at kigge på hesten. I tilfælde af knæskalslåsning, så virker kilesko, som diskuteret før, ofte, mens kiler ingen virkning har på hanetrit. Jeg anbefaler derimod en periode med almindelig træning, opstaldning i boks og foldophold.

Hvis problemet ikke forsvinder, og hesten skal gå dressur, ville jeg lade den operere. I mine hænder har operation med overskæring af senen virket fint hos en række heste.

Venlig hilsen
Dyrlæge Niels Tellerup

  1. FORSIDE
  2.  » 
  3. Viden
  4.  » 
  5. Sundhed & sygdom
  6.  » Hanetrit hos hest. Betydning for brug som motionshest?