Jeg har en hest som har været forfangen for to år siden, og den er først for nylig blevet helt raskmeldt af dyrlægen og smeden. Jeg skal passe meget på, da det hedder aflivning næste gang den bliver forfangen. Så den får kun gulerødder, halm og hø at æde og så let motion.

Mit spørgsmål er om hesten må komme ud på græs om natten for at undgå for meget fruktan i græsset og så boksophold i dagtimerne. Jeg vil helst ikke give den en mundkurv på, da jeg synes det er synd for hesten.

Mange hilsner Monika L.

Hej Monika

Først skal du vide, at der aldrig kan gives garantier mht at undgå forfangenhed. Når det så er sagt, handler det om at mindske risikoen for sygdommen. At lade din hest græsse om natten på en – BEMÆRK ikke nedbidt – græsmark er en realistisk mulighed, fordi fruktanindholdet i græsset falder i nattetimerne.

Koncentrationen af fruktaner er dog meget varierende afhængig af græssorten, græssets alder, længde, klimaforhold mfl. Det er vigtigt, at der er en vis mængde “halv-modent” græs at æde. For fruktanindholdet er højst – alt andet lige – nederst i planten!

Du nævner at lade den stå i boks om dagen, men en motionsfold af en vis størrelse vil nok være mere spændende i sommerperioden. Du kan iøvrigt supplere dens fodring med frøgræshalm, havre- eller byghalm for at give tilstrækkelig mæthedsfornemmelse. Så bør mundkurv ikke være nødvendig.

Andre fodermidler eller -produkter kan være nødvendige, men jeg har kun forholdt mig til dit spørgsmål omkring risikoen for forfangenhed.

Kontakt mig gerne hvis vi skal gå alle detaljer igennem. God sommer – både for dig og hesten.Bedste hilsner

Dorte Rebbe
Cand. Scient Animal Science / Hestekonsulent

Hestefolkets leverandør af uvildig hesterådgivning siden 1993

Få fakta i en verden af ubegrænset information. Sådan gør du:
  1. Book din tid hos Dorte ved at vælge antal minutter her
  2. Videresend din ordre-kvittering til [email protected] med 1) ønske om tidspunkt, 2) stikord ift, hvad du ønsker svar på, 3) om du foretrækker zoom, teams eller telefon
  3. Modtag besked om aftalt tid
  4. Dorte kontakter dig på det aftalte tidspunkt.

Hesterådgivning tilbydes indenfor en lang række emner på alle hverdage 09.00-15.30 og efter aftale. Hesteagronom, Cand. Scient Animal Science Dorte Rebbe har mere end 30 års erfaring. Få svar allerede idag, hvis der er en ledig tid.

  1. FORSIDE
  2.  » 
  3. VIDENCENTER
  4.  » 
  5. FOLD & FRIHED
  6.  » Forfangenhed hos heste: På stald om dagen, græs om natten?