Få Nyhedsmailen

med mer’ brugbar info som denne.
  1. FORSIDE
  2.  » 
  3. Viden
  4.  » 
  5. Sundhed & sygdom
  6.  » En (u)sund hest. Hvad du skal se efter
Du kender din hest bedre end nogen anden; hvornår den opfører sig ’normalt’ og, hvornår den er ’anderledes’. Men hvad skal du helt konkret se efter? Ved du det, kan du også bedre spotte potentielle sygdomssymptomer eller utrivelighed tidligt i forløbet.

/ Dorte Rebbe

Her er en lang række af tegn og symptomer på utrivelighed og muligt tegn på sygdom. Listen er ikke udtømmende, men du er godt på vej til at hjælpe din hest ved at kende disse punkter:

Hestens legemstemperatur

Hestens legemstemperatur er en god indikator for infektion. Normaltemperaturen hos en udvokset hest er  37,2-38,3 °C, hos opdræt lidt højere.

Ved infektion stiger legemstemperaturen over det normale Da dækken, lufttemperatur og motion kan påvirke legemstemperaturen, så mål den før træning og hvor hesten ikke har haft dækken på i 1 times tid.

Vejrtrækning – respiration

Vejrtrækningen påvirkes af lunger og stofskifte. Ved lunge- og stofskiftesygdomme og ved smerte stiger respirationsfrekvensen. Når du ser på hestens brystkasse og bug, vil du kunne se øget vejrtrækning. Lytter du med et stetoskop på luftrøret, skal normal respirationsfrekvens være 10-24 vejrtrækninger per minut . Vejrtrækningen kan blive hurtigere ved stress og motion.

Tarmlyde

Tarmlyde indikerer tarmfunktion og hvis tarmlydene er svage kan der være tale om kolik. Ved at lytte til alle fire kvadranter af maven med et stetoskop eller øret , bør du høre en blanding af klukkende, knurren og klingende gaslyde. Du vil kunne høre flere tarmlyde, når den æder og færre, når den er stresset eller fastende.

Puls

Pulsen angiver kredsløbsfunktion og stiger med chok, smerte og for lav blodprocent. En sund hest skal have en hvilepuls på 28-44 regelmæssige slag i minuttet. Mål pulsen ved at lytte med et stetoskop eller placér en finger på arterien under kæben. Tæl antallet af slag på 15 sekunder og gange med fire for at beregne antal slag i minuttet. Husk at yngre og mindre heste har tendens til at have højere puls, og vævstykkelsen omkring kæben kan påvirke din evne til at føle pulsen.

Tandkød

Slimhinder fx tandkødet  angiver sundt kredsløb og blod. Din hests tandkød skal være lyserød eller lyserød og fugtig. Faktorer der påvirker denne vurdering omfatter omgivende lys, om hesten har foder i munden og hudens pigmentering.

Blodgennemstrømning

Genopfyldning af kapillærerne er den tid, det tager for tandkødet at få sin normale farve tilbage efter at være presset hårdt med en fingerspids. Tandkødet hos en sund hest skal gå fra helt lys til lyserød inden 1-2 sekunder, hvilket indikerer normal blodgennemstrømning tilbage til kapillærerne. Længere perioder kan indikere dehydrering, chok eller blodtab. Hovedets position og omgivende lys kan imidlertid påvirke resultaterne .

Puls i benene

Puls i benene kan indikere betændelse i hovene. Mærk efter puls i arterierne placeret på bagsiden af kodeleddet. Du bør ikke være i stand til at føle en springende eller dunkende puls i en normal hest i hvile. Motion gør denne puls nemmere at finde, men hår og væv gør det igen sværere at opdage.

Hovvæggens temperatur

Hovvæggens temperatur kan også indikere hovbetændelse. Brug dine hænder til at føle temperaturen af hovvæggen som bør være kølige. En hests hove kan variere i temperatur, og motion og sollys giver en naturlig opvarmning.

Nedsat ædelyst

Nedsat ædelyst er tegn på mistrivsel. Faktorer som fodertype, træningsniveau, stress og sygdom påvirker hestens ædelyst. Det daglige indtag af grovfoder bør udgøre 1,5-2 % af kropsvægten i kilo tørstof.

Vandindtag

Det daglige vandindtag bør være 5-7 liter / 100 kg legemsvægt. Ved svedtab og diegivning skal vandindtaget være langt højere.

Urinudskillelse

Urinproduktionens størrelse påvirkes af vandindtaget, respiration og svedproduktion. Den daglige urinmængde er 8-9 liter for en 500 kg hest. En normal urinudskillelse sammen med et normal vandindtag betyder (normalt), at hesten er hydreret, og at nyrerne fungerer.

Dehydrering

Hestens hud er en god indikator for, om hesten er dehydreret. Test det ved at tage godt fat om en stor hudlap på halsen. Normalt vil huden hurtigt få sit normale glatte udseende, når du giver slip på huden. Bliver huden ’stående’, er der risiko, at din hest er dehydreret.

Tags