Jeg har læst en del artikler om wraphø og andre fodermidler, hvor der står noget om “tørstof”. Jeg forstår ikke dette begreb og hvordan det bruges. Kan I hjælpe?

/ Mvh Esben

Hej Esben

For “uindviede” kan tørstofbegrebet synes mystisk men heldigvis er der god logik i det:

Tag fx frisk græs, det indeholder ca. 20% tørstof og 80% vand. Når man analyserer græs for energi, næringsstoffer mm. starter man i laboratoriet med at fjerne vandet. Når al vandet er fordampet fra produktet, er der kun det tørre tilbage – nemlig tørstof. Og det er i tørstoffet, at energi, næringsstoffer og øvrige indholdsstoffer findes. Det er derfor, at tørstofindholdet er interessant.

Tørstofbegrebet anvendes bla, som du nævner, indenfor aspekter der vedrører wraphø samt hø, korn og andre produkter, som skal være lagerfaste.

Har hø en tørstofprocent på 81 og dermed 19% vand, vil det ikke blive betragtet som lagerfast. Med andre ord vil det indenfor kort tid blive fyldt med svampesporer, det vil udvikle varme, tabe foderværdi og blive decideret sundhedsskadeligt for både heste og staldpersonale. Et tørstofindhold på 85% og derover vil øge sandsynligheden for, at høet stadig er kvalitetsmæssigt intakt, den dag det skal udfodres, forudsat at lagerforholdene har været iorden.

Håber det er blevet nemmere nu!

Med venlig hilsen

Dorte Rebbe
Cand. Scient Animal Science, hestekonsulent

  1. FORSIDE
  2.  » 
  3. VIDENCENTER
  4.  » 
  5. FODRING
  6.  » Wraphø, hø og andre fodermidler til heste. Hvad er tørstof?