Når sommeren går på hæld, falder temperaturen, og græssets vækst går i stå. I praksis betyder det, at overgangsperioden til vinterfodringen er i gang. I denne periode konstateres oftere kolik. Men det kan undgås! Læs her hvordan.

/ Dorte Rebbe

Denne overgang kan være vanskelig for mange heste og medfører ikke sjældent fordøjelsesmæssige problemer som diarré, kolik eller forfangenhed. I denne periode må du være særlig opmærksom på fodringen, så overgangen fra sommerfodring til vinterfodring sker ’flydende’.

Lav en huldvurdering i tide

For at hindre vægttab kan hestene enten flyttes til andre folde med mere græs, eller de kan tildeles foder. Det kan enten være som grovfoder der lægges ud på folden eller de kan tages på stald og fodres, for derefter at blive lukket ud igen.

Særlig diegivende hopper, opdræt og stressede heste har øget risiko for at tabe sig i denne periode. Det er meget vigtigt at gøre overgangen fra græs til “fast føde” jævn. Det giver en bedre fordøjelse og mindsker risikoen for, at hesten udvikler kolik.

Kolik betyder smerter og kan have mange årsager

Kolik kan opstå på flere måder. Den hyppigst forekommende årsag til kolik er fejlfodring. Hesten lever i fælleskab – symbiose – med mikroorganismer i blind- og tyktarmen. Der findes mange forskellige slags, og der er milliarder af dem. Sammensætningen af dem er afhængig af hvilket foder der kommer ned i systemet. Og skifter man foder for hurtigt, vil store mængder mikroorganismer dø. Det medfører gasudvikling i tarmen, som giver hesten smerter.

Overvej foranstaltninger ved foderskift

Foderskift omhandler altså ikke kun skift fra et kraftfoder til et andet – men overgangen fra græs til “fast føde” er også vigtig. Et andet vigtigt aspekt i denne periode er valg af fodermidler. Foderet skal vælges udfra hestenes behov.

Foderskiftet behøver ikke altid ske meget langsomt, som vi plejer at sige. Det kommer an på hvilket foder du anvender, så foderskiftet skal overvejes grundigt, før du går i gang.

Foderplaner til dine heste er en god investering

Fodringen skal altid tilrettelægges efter hestenes behov. Har du drægtige hopper, føl eller heste der skal præstere skal der “kræses ekstra”. Ift. udvoksede heste har drægtige hopper og opdræt et større behov for proteiner, vitaminer og mineraler. Og så koster det energi og næringsstoffer at producere en vinterpels.

Så når du vælger kraftfoder, skal du vurdere, hvad der mangler efter, at hestene er tildelt grovfoder. Brug lidt tid på at vurdere hvad der er i foderblandingerne, så du får købt det foder, dine heste har brug for.

Få uvildig sparring om hvad der passer til Dine heste

I mere end 20 år har vi optimeret foderplaner til at alle typer heste og ydet uvildig hesterådgivning. Du kan læse mere om foderplaner her. Husk altid at have en opdateret foderplan til dine heste.

Få personlig og uvildig hesterådgivning

Få fakta i en verden af ubegrænset information. Sådan gør du:
  1. Book din tid hos Dorte ved at vælge antal minutter her
  2. Videresend din ordre-kvittering til [email protected] med 1) ønske om tidspunkt, 2) stikord ift, hvad du ønsker svar på, 3) om du foretrækker zoom, teams eller telefon
  3. Modtag besked om aftalt tid
  4. Dorte kontakter dig på det aftalte tidspunkt.

Hesterådgivning tilbydes indenfor en lang række emner på alle hverdage 09.00-15.30 og efter aftale. Hesteagronom, Cand. Scient Animal Science Dorte Rebbe har mere end 30 års erfaring. Få svar allerede idag, hvis der er en ledig tid.

  1. Forside
  2.  » 
  3. VIDENCENTER
  4.  » 
  5. FODRING
  6.  » Undgå at hesten får kolik i efteråret. Få tips til hvordan