Sløv hest

Hvad kan det skyldes?

Få Nyhedsmailen

med mer’ brugbar info som denne.

  1. FORSIDE
  2.  » 
  3. Viden
  4.  » 
  5. Fodring
  6.  » Sløv hest. Er det blodmangel, vinterpels eller fodringen?

Jeg synes, min hest er blevet sløvere den sidste måneds tid. Under træning går han ‘død’, men han virker hverken syg eller specielt trist. Der mangler bare lidt ‘gnist’. Han er stadig på døgnfold, men jeg regner med at lukke dem på stald senest 1. oktober.

Har du noget bud på hvad årsagen kan være?

/ Signe Nielsen

Det du oplever kan skyldes en kombination af flere forhold. Det ene kan være at din hest er ved at sætte vinterpels, og det koster ressourcer i form af kalorier og næringsstoffer. Det andet forhold kan være en lav blodprocent. Og det ses hyppigt hos en del heste. Hvis begge forhold er tilstede samtidig, kan du opleve den mathed som du beskriver uden der er tale om sygdom iøvrigt.

Jeg og flere andre har gode erfaringer med (inaktiv) tørgær til løsning af begge problemer. Tørgær indeholder flere typer B-vitaminer, som indgår i syntesen af røde blodlegemer og indeholder også en del cystein, som indgår i opbygning af pels. Tørgær kaldes også ølgær.

Imidlertid er tørgær ikke specielt velsmagende men op til ca. 200 gram/dag kan man få heste til at indtage med lidt held iblandet. Dette råd er enkelt, ikke særlig bekosteligt, forholdsvis velunderbygget og værd at prøve. Vær opmærksom på, at tørgær ikke gør det alene.

Foderplanen skal også være velafbalanceret. Det kan vi hjælpe dig med. Der findes også andre produkter på markedet, som vi gerne rådgiver om brugen af.

Mange hilsner
Dorte Rebbe
Cand Scient Animal Science / Hestekonsulent