Når mange hesteejere vælger at bruge produkter med roefiber er det ingen tilfældighed. Roefibre kan være til gavn for hesten på flere måder.

/ Dorte Rebbe

Hesten har brug for fordøjelige fibre

Roeprodukter i tørret og bearbejdet form fx. roepiller (pulpetter, kosetter) og Betfor har et højt indhold af de fordøjelige fibre. Dvs. de fibre der er til gavn for hesten og dens tarmsystem og ikke mindst for de mange mikroorganismer der “elsker” fibre. Hesten og de mange mikroorganismer der primært lever i dens tyktarm og blindtarm har stor gavn af hinanden.

Hesten kan ikke selv fordøje fibre, men det kan mikroorganismerne. Når mikroorganismerne opholder sig i tarmen, får de fordøjelige fibre “serveret direkte” på deres opholdssted og omdanner dem til organiske forbindelser som hesten kan bruge i sit stofskifte. Andre mikroorganismer i tarmen producerer B-vitaminer, vitamin K mfl., som hesten også udnytte. Så alt i alt er dette “samarbejde” til fordel for begge parter.

Foderfibre suger vand

Der findes flere slags fibre, hvor pektin, hemicellulose og cellulose kan udnyttes dvs. de er fordøjelige, og lignin som er en ufordøjelig fiber. Fibrene findes i varierende mængde og indhold i alle de fodermidler og halmstrøelse som vi anvender til heste. Roefibre har det højeste indhold af de fordøjelige fibre, hvor halmsorterne med deres stængler har et højt indhold af ufordøjelige fibre.

Fælles for foderfibre er at de suger en del vand under processen, så det er vigtigt, at hesten drikker rigeligt eller at vand tilføres sammen med foderet. I praksis skal alle produkter med roefibre ALTID opblødes inden udfodring.

Mange tror, at roepiller, betfor mfl. skal blødes op i 24 timer men sådan er det ikke. Opblødningen har udelukkende til formål at sikre, at der ikke er nogen risiko for spiserørsforstoppelse, fordi fibrene har opsuget den mængde vand de kan.

Kan heste li’ roepiller?

De fleste æder gerne de forskellige typer roefibre bla. fordi der er en rest sukker i eller fordi der er tilsat en mindre mængde “sødestof” i form af roemelasse. Nogle hesteejere har fokus på sukkerindholdet som et negativt aspekt, men denne bekymring er ikke reel. Roepiller har et sukkerindhold på kun 4% af tørstof. Det svarer til, at der rundt regnet i 5 kg opblødte roepiller (1 kg tørre roepiller) er 40 gram sukker. Og det er lavt.

Indholdet af sukker i fx. Betfor er på 23% – svarende til 230 gram pr. kg tørt produkt eller ca. 80 gram pr. kg opblødt produkt. Tilskudsfoder som denne produkttype kan sammenlignes med i denne situation indeholder 4 – 13% melasse – svarende til 40 – 130 gram pr. kg foder.

En undersøgelse (Karlsson, SLU) peger på fordelene ved roefibre. I undersøgelsen blev det målt, at mælkesyreindholdet i muskulaturen hos travheste var lavere, hvis snittede opblødte “roestrimler” under handelsnavnet Betfor blev tildelt oveni det øvrige havrebaserede krybbefoder.

Resultatet kan betyde, at hestens muskelstofskifte “kører på en mere ren forbrænding”, og at hesten kan forventes at blive mere udholdende. Det er ikke oplyst i kilden, om de to forsøgshold fik tildelt samme mængde energi pr. døgn, og det kan haft have betydning for undersøgelsens resultat.

Hvordan gavner roefibre heste og ponyer?

Der findes ikke mange undersøgelse, der specifikt afdækker fibrenes betydning for hestens fordøjelse. Men erfaringer fra både hesteejere og internationalt anerkendte fodereksperter viser, at der er en række fordele som under forskellige omstændigheder kan være:

  • Mættende foder til de meget trivelige heste og ponyer som ofte har overdreven eller “særdeles god” ædelyst
  • Roefibre kan bla. anvendes i disse situationer
  • Virker stabiliserende ifbm. ubalance i hestens fordøjelse
  • Energikilde som alternativ til havre, byg eller majs
  • Reducerer totalindtaget af letfordøjelig stivelse i hestens foderration
  • Virker som reservoir for elektrolytter og vand i tarmen til gavn for hesten ved svedtab eller langvarig transport
  • Støvbinder i krybbefoderet.

Du er altid velkommen til at kontakte Hesterådgivningen for mere vejledning omkring fodring eller for at få lavet optimerede foderplaner.

Få personlig og uvildig hesterådgivning

Få fakta i en verden af ubegrænset information. Sådan gør du:
  1. Book din tid hos Dorte ved at vælge antal minutter her
  2. Videresend din ordre-kvittering til [email protected] med 1) ønske om tidspunkt, 2) stikord ift, hvad du ønsker svar på, 3) om du foretrækker zoom, teams eller telefon
  3. Modtag besked om aftalt tid
  4. Dorte kontakter dig på det aftalte tidspunkt.

Hesterådgivning tilbydes indenfor en lang række emner på alle hverdage 09.00-15.30 og efter aftale. Hesteagronom, Cand. Scient Animal Science Dorte Rebbe har mere end 30 års erfaring. Få svar allerede idag, hvis der er en ledig tid.

  1. FORSIDE
  2.  » 
  3. VIDENCENTER
  4.  » 
  5. FODRING
  6.  » Roepiller. Hvorfor bruge roepiller til heste?