Jeg håber på, at du kan være mig behjælpelig med nogle spørgsmål ang. melasse:

 • Er melasse sundt for heste?
 • Hvad består melasse af?
 • Er det korrekt, at melasse er dårligt for hestetænder?

/ Camilla R.

Hej Camilla

Melasse er et biprodukt ved fremstilling af sukker og findes som roemelasse, rørmelasse og ensilasse, som er raffineret rørmelasse. Produkterne indeholder primært sukker, 42-46% sukrose, og har et varierende indhold af protein.

Klidmelasse

Melasse fås enten flydende eller blandet i hvedeklid med 50%. Det sidste er det nemmeste for “alm. mennesker” at håndtere, for den flydende melasse er ret tyktflydende og nærmest ikke til at få ud af en dunk, når det er koldt.

Melasse i hestefoder

Produktet bruges i flydende form af foderproducenter til at fastholde en müesli-struktur i en valset blanding med flere forskellige råvarer. Samtidig giver det en sød smag, som de fleste heste kan lide.

Hvad er sundt?

Du spørger om det er sundt for dine plage. Her er svaret nej. Udover sukkeret har det ikke nogen specielt interessant næringsværdi.

Melasse. Hvorfor bruge det som foder til heste?

Har du en hest med tendens til forfangenhed eller EMS, vil jeg undlade at bruge det. Har du en hest med fordøjelsesproblemer eller allergi, synes jeg det bør med i udredningen, hvis den indtager melasse.

Melasse som smagsgiver

Det er en god smagsgiver og vil fx kunne hjælpe føl igang  med ‘fast føde’. Eller hjælpe kræsne heste og dem med nedsat ædelyst. En lille mængde giver meget sødme, så der skal ikke bruges ret meget. Tænk på det som lidt sukker i kaffen. Nogle hesteejere er ‘sukkerforskrækkede’ men det er i mine øjne meget overdrevet.

Jeg er ikke bekendt med undersøgelser der dokumenterer, at melasse indvirker dårligt på hestetænder fx. caries. Udfra en umiddelbar betragtning kan det høje sukkerindhold antages at være uhensigtsmæssigt. Det skal dog sammenholdes med det antal gange det udfodres dagligt, med de mængder det gives i samt mængden af spyt.

De fleste heste der æder krybbefoder fx med melasse vil typisk også indtage vand, samtidig med at deres spytproduktion er høj. Det nedsætter opholdstiden for sukkeret i mundhulen, så jeg tror ikke, det vil have den store praktiske betydning for hestens tænder.

Mvh. Dorte Rebbe
Cand. Scient Animal Science / Hestekonsulent

Melasse. Hvorfor bruge det som foder til heste?<br />Hvad består melasse af?

Hestefolkets leverandør af uvildig hesterådgivning siden 1993

Få fakta i en verden af ubegrænset information. Sådan gør du:
 1. Book din tid hos Dorte ved at vælge antal minutter her
 2. Videresend din ordre-kvittering til [email protected] med 1) ønske om tidspunkt, 2) stikord ift, hvad du ønsker svar på, 3) om du foretrækker zoom, teams eller telefon
 3. Modtag besked om aftalt tid
 4. Dorte kontakter dig på det aftalte tidspunkt.

Hesterådgivning tilbydes indenfor en lang række emner på alle hverdage 09.00-15.30 og efter aftale. Hesteagronom, Cand. Scient Animal Science Dorte Rebbe har mere end 30 års erfaring. Få svar allerede idag, hvis der er en ledig tid.

 1. FORSIDE
 2.  » 
 3. VIDENCENTER
 4.  » 
 5. FODRING
 6.  » Melasse. Hvorfor bruge det som foder til heste?