Hvedeklid mod tarmproblemer

Hvorfor og hvordan?

Få Nyhedsmailen

med mer’ brugbar info som denne.

  1. FORSIDE
  2.  » 
  3. Viden
  4.  » 
  5. Fodring
  6.  » Hvedeklid mod tarmproblemer hos heste. Hvorfor og hvordan?

Hej Dorte

Vi er blevet anbefalet at give en af vores heste hvedeklid oprørt i vand som en grød. Hoppen har tidligere haft tarmproblemer, og dette ‘middel’ skulle efter sigende være gavnligt. Hvor store mængder skal man give ? Og kan du give yderligere oplysninger om ‘kuren’?

/ Peter K

Hej Peter

Du skriver ikke hvilke tarmproblemer, det drejer sig om. Derfor kan jeg ikke umiddelbart vurdere, om det er det der skal til netop til din hest. Principielt mener jeg, at man altid bør kende den oprindelige årsag til et problem, før man ‘ordinerer en kur’ eller kommer med råd om forebyggelse. Så derfor må du tage kontakt til mig, hvis forebyggelsen skal være optimal.

Hvedeklid oprørt i vand – ofte varmt – er i mange år blevet anvendt til heste. I skallerne fra hvede er der en del fordøjelige fibre, og de suger en mængde vand. 

Opblødte fiberholdige produkter som hvedeklid, roepiller og lignende har en positiv indvirkning på hestens fordøjelsessystem, men næringsstofindholdet er forholdsvis ringe. Hvedeklid er altså ikke et foder, den kan leve af.

Opblødt hvedeklid – som de fleste heste vældig godt kan li’ – skal du betragte en ‘sund og velsmagende snack’. Du kan også anvende blandingen som smagsgiver til en kræsen hest eller til at ‘skjule’ medicin, hvis det bliver aktuelt.

Jeg har mange gange hørt, at hestefolk tilsætter ekstra kalk, når de tildeler opblødt hvedeklid pga det ret høje fosforindhold. Det er oftest unødvendigt, fordi der kun anvendes relativt få gram. Man skal være opmærksom på calcium-fosfor forholdet i totalrationen, og fodringen skal altid vurderes i en sammenhæng og udfra den enkelte hests behov.

Mange hilsner

Dorte Rebbe
Cand Scient Animal Science / Hestekonsulent

Tags