Hørfrø til heste

Facts om hørfrø som fodertilskud

Få Nyhedsmailen

med mer’ brugbar info som denne. 

  1. Forside
  2.  » 
  3. Viden
  4.  » 
  5. Fodring
  6.  » Hørfrø som fodertilskud til heste. Hvorfor og hvordan?

Hørfrø er et populært tilskud til heste, og mange fodervirksomheder anvender hørfrø i deres foderblandinger. Men hvad er hørfrø og hvordan gavner det hesten? Her er nogle aspekter om hørfrø der er gode at kende.

/ Dorte Rebbe

Hvad er hørfrø?

Hørfrø er produceret af hørplanten som bla. dyrkes i Danmark. Hørfrø er også kendt som ’hør’ eller ’hørfrø’.

Hørfrø kan være et godt valg til fodring af heste, fordi hørfrø indeholder en række gode fibre og fedtsyrer.

Hvad indeholder hørfrø?

Hørfrø indeholder i gns. 40% fedt og er en af ​​de få vegetabilske kilder til omega-3-fedtsyrer, hovedsageligt alfa-linolensyre. Hørfrø indeholder også ca. 30% letfordøjelige fibre og 20% ​​protein.

Hele eller forarbejdede frø?

Hørfrø kan udfodres hele men på grund af frøets ret hårde skal vil fordøjeligheden af næringsstofferne – især fedtsyrerne – være begrænset. Ideelt set bør hørfrø fodres let knust eller ekstruderet for at maksimere næringsstofudnyttelsen. I så fald skal de knuses frisk for ikke at blive harske pga. indholdet af fedtsyrer.

Tidligere blev det anbefalet at hørfrøene blev kogt for at hindre udvikling af blåsyre. Det behøves ikke, men hørfrø må ikke sættes i blød forinden. De skal altså som udgangspunkt udfodres tørt.

Hørfrø kan udfodres tørt

Hørfrø indeholder et stof – linemarin – der under uheldige omstændigheder kan nedbrydes til det giftige stof blåsyre. Blåsyre dannes via enzymet linase, der også findes i hørfrø. Linase virker kun, når der er vand tilstede. Derfor bør du udfodre hørfrø tørt, så linasen kun i ringe grad kan nå at virke.

Opkog ødelægger linase

Hvis du alligevel vælger at koge hørfrø, skal det være for at ødelægge linase. Det handler ikke om kogning i lang tid, men blot ’et godt opkog” med efterfølgende afkøling og udfodring.

Hvordan kan hørfrø gavne hesten?

I forskningsmiljøer har tilsætning af vegetabilsk fedt til hestefoder vist sig positivt ift. at forbedre huld, hud og pels og i visse tilfælde reducere nervøsitet. Det meste af hvad vi ved om fordelene ved omega-3 fedtsyrerne er dog hentet fra forskning indenfor human ernæring.

Hestes normale foder i form af tørrede planteprodukter indeholder meget små mængder af omega-3-fedtsyrer. Derfor er det fordelagtigt at supplere hestens foderrationer. Forskning i dyr fra hestefamilien indikerer at 0,5 kg formalet hørfrø dagligt kan reducere allergisk reaktion ifbm. tilbagevendende sæsonbestemt kløe som sommereksem.

Omega-3 fedtsyrer synes også at have gavnlige virkning på heste, der lider af inflammatoriske sygdomme, såsom allergiske luftvejslidelser og slidgigt. Forskere kender endnu ikke den nøjagtige fysiologiske mekanisme, og mere forskning er nødvendig for at undersøge hørfrøs rolle i immunrespons.

Hvordan tilføjes hørfrø til foderet?

Knuste/ekstruderede hørfrø er blevet fodret med op til 0,5 kg om dagen uden bivirkninger, men som alle fedtholdige tilskud bør mængden af hørfrø øges over 3-5 dage. På den måde får fordøjelsessystemet tid til at tilpasse sig det tilsatte fedtstof. Ligesom andre kornsorter har hørfrø et omvendt calcium-fosfor-forhold, hvilket betyder, at du skal være opmærksom på at få justeret calcium-fosfor-forholdet i totalrationen.

Vælger du at udfodre hele hørfrø uden kogning, kan du anvende op til 100 g hørfrø/fodring til en middelstor hest. Og de må så ikke være opblødte forinden eller sat i støb.

Tags