Min hest er på døgnfold og får sit foder på folden. Desværre vælter hun foderspanden så det hele vælter ude på jorden. Dette er ikke kun spild af foder og penge, men når hun æder foderet fra jorden, får hun samtidig en masse skidt og møg med ind.

Jeg er bekymret for at hun kan blive syg af det. Hvad kan jeg gøre for at undgå dette problem?

/ Signe

Hej Signe

Jeg forstår din bekymring. Det er en ret uheldig adfærd som vi ser tit hos heste der fodres på fold. Det er ærgerligt med foderspild af flere grunde. Værst er risikoen for sandkolik og diarré pga jordbakterier, men foderrester trækker også fugle til med potentiel risiko for at de spreder salmonella, og så er der selvfølgelig økonomien i det.

Muleposer

I ’gamle dage’ brugte man muleposer til fx kaperheste. Det er stadig en god idé. Det forhindrer foderspild og at heste konkurrerer om hinandens foder. Muleposer stiller dog krav til foderet og foderhygiejnen. Eksempelvis er de ikke egnede til opblødt foder.

Transportkrybber

En anden løsning kan være en transportkrybbe ophængt på folden. Men den ’kreative’ hest kan selvfølgelig stadig løfte den af og vælte den. Den bør hænges, så hesten ikke kan sætte forbenet op i den eller sidde fast i hegnet, hvis den skraber ifbm fodringen.

Plastbaljer

Kan du ikke hænge krybben et sikkert sted, kan en anden løsning være at bruge almindelige foderspande, men nogle heste bryder sig ikke om hvis de er for smalle. En lav plastbalje med stor bundflade vælter de sjældnere, så det er også en mulighed.

Bildæk

Endnu en løsning er at anvende bildæk til foderspanden. Dæk er tunge, så det gør det sværere for hesten at løfte spanden op eller vælte den med en hov i spanden. Her må du eksperimentere med spandens størrelse og dækkets indvendige radius for at finde den løsning der virker bedst for jer.

Gummimåtter

Uanset hvilken type spand du anvender er det en idé at lægge en gummimåtte under således at det spildte foder ikke ædes direkte fra jorden men fra måtten. Det mindsker risikoen for sandkolik og foderspild.

Afstand og grovfoder

For at mindske konkurrence mellem hestene er god afstand nødvendig. Hvilken afstand der er tilstrækkelig er individuelt, så her må du prøve dig frem. Hav også gerne grovfoder klar, så de heste der er færdige med deres ration har andet at give sig til end at hugge foderet fra de andre.

Håber ét af disse forslag kan være til gavn.

Mvh Dorte Rebbe

Hestefolkets leverandør af uvildig hesterådgivning siden 1993

Få fakta i en verden af ubegrænset information. Sådan gør du:
  1. Book din tid hos Dorte ved at vælge antal minutter her
  2. Videresend din ordre-kvittering til [email protected] med 1) ønske om tidspunkt, 2) stikord ift, hvad du ønsker svar på, 3) om du foretrækker zoom, teams eller telefon
  3. Modtag besked om aftalt tid
  4. Dorte kontakter dig på det aftalte tidspunkt.

Hesterådgivning tilbydes indenfor en lang række emner på alle hverdage 09.00-15.30 og efter aftale. Hesteagronom, Cand. Scient Animal Science Dorte Rebbe har mere end 30 års erfaring. Få svar allerede idag, hvis der er en ledig tid.

  1. FORSIDE
  2.  » 
  3. VIDENCENTER
  4.  » 
  5. FODRING
  6.  » Fodring på hestefolden. Sådan mindsker du foderspild og urent foder