Jeg har to gamle fjordheste som er svære at holde huld på. Den ene på ca. 30 år er shetlænder / fjordhest. Han har tabt sig meget på det sidste. Hvad kan jeg fodre med for at fede dem op, uden at de får så meget at de bliver forfangne? De får bla. valset havre, olie, hø og halm.

/ Spørgsmål fra Marianne K., Dianalund

Hej Marianne

Fjordheste er normalt  meget trivelige, så når de er for slanke, skal du udelukke sygdomstegn inden ændringer i fodringen. Når det er gjort, og når deres tænder er grundigt checket og evt. tandspidser, tandkroge, “løse tænder” mm. er ordnet, kommer turen til selve fodringen.

Du kan sætte ind flere steder: Såfremt der ikke er problemer med at tygge grovfoder – og det håber jeg ikke, for det er så vigtigt – så kan du øge mængden af hø. Du har ikke nævnt mængder, men 5-6 kg/døgn vil være fint for ham på ca. 30 år.

Olien er fin. Den kan tildeles oveni en afbalanceret fodring uden at “forstyrre”. Regn med at 3 dl olie cirka svarer til 1,2 kg havre eller 1 kg byg. Så det er altså meget koncentreret på energi.

Det er muligt, at havren skal valses lidt, hvis der er tyggebesvær og nedsat foderudnyttelse pga. hestens alder.

Du nævner intet om vitaminer og mineraler eller proteinkilde. Derfor går jeg ud fra, at det mangler i foderplanen, og det kan sagtens være årsagen til et vægttab. Vælg et all-round tilskudsfoder, som doseres med 500-800 gram/dag afhængig af hestens størrelse.

Kan du ikke se en forskel indenfor et par uger efter disse justeringer, så tag kontakt til mig, så vi kan få lagt en helt nøjagtig foderplan til den. Læs evt. mere om foderplaner her.

Med venlig hilsen

Dorte Rebbe
Cand. Scient Animal Science, hestekonsulent

Hestefolkets leverandør af uvildig hesterådgivning siden 1993

Få fakta i en verden af ubegrænset information. Sådan gør du:
  1. Book din tid hos Dorte ved at vælge antal minutter her
  2. Videresend din ordre-kvittering til [email protected] med 1) ønske om tidspunkt, 2) stikord ift, hvad du ønsker svar på, 3) om du foretrækker zoom, teams eller telefon
  3. Modtag besked om aftalt tid
  4. Dorte kontakter dig på det aftalte tidspunkt.

Hesterådgivning tilbydes indenfor en lang række emner på alle hverdage 09.00-15.30 og efter aftale. Hesteagronom, Cand. Scient Animal Science Dorte Rebbe har mere end 30 års erfaring. Få svar allerede idag, hvis der er en ledig tid.

  1. Forside
  2.  » 
  3. VIDENCENTER
  4.  » 
  5. FODRING
  6.  » Fodring af ældre hest der taber huld