Få Nyhedsmailen

med mer’ brugbar info som denne.

  1. FORSIDE
  2.  » 
  3. Viden
  4.  » 
  5. Fodring
  6.  » Essentielle aminosyrer kan mangle i hestens foderplan

Vær obs på om foderet dækker hesten ind med essentielle aminosyrer – ikke kun protein. Dette gælder for alle heste, men især drægtige og diegivende hopper, føl (obs fravænning), plage og konkurrenceheste.

Har du en konkurrencehest, så læg mærke til hvordan den præsterer under træning. En smidig velgående hest er en god indikator på, at både træningen og foderet fungerer og er korrekt ‘doseret’.

/ Dorte Rebbe

De fleste foderplaner til heste kan nemt opfylde dens behov for råprotein. Så kan man tro, at dens behov for aminosyrer, som proteinerne er opbygget af, er dækket men sådan behøver det ikke at være. I virkeligheden kan den mangle essentielle aminosyrer og det kan både ses og mærkes under træning.

Foderets proteiner består af en række aminosyrer bundet sammen i lange kæder. Aminosyrerne bruges som brændstof til cellerne, til vedligehold og genopbygning. Der er 21 forskellige aminosyrer, og din hest har brug for dem alle. Nogen kan hesten selv danne bla. ved hjælp fra mikroorganismer i tarmen. Andre skal tilføres udefra.

Essentielle og ikke-essentielle aminosyrer

Der skelnes mellem to kategorier af aminosyrer: Essentielle og ikke-essentielle. Hesten er i stand til at danne ikke-essentielle aminosyrer fra andre aminosyrer i fordøjelseskanalen. Essentielle aminosyrer skal derimod tildeles gennem foderet, fordi den ikke selv kan danne dem.

Begrænsende aminosyrer

Et andet væsentligt aspekt er at nogle aminosyrer er såkaldte ’begrænsende’ aminosyrer. Dette betyder, at hvis hesten mangler denne type aminosyre, kan den ikke udnytte ​​de resterende aminosyrer i foderet. Det kan du se af figuren herover.

Hos heste er de første tre mest begrænsende aminosyrer lysin, methionin og threonin. Generelt gælder at når disse tre aminosyrer er tilstede i foderet i tilstrækkelige mængder, vil de øvrige aminosyrer også være tilstede i tilstrækkelige mængder. Det er derfor en god idé at se på foderets indhold af lysin, methionin og threonin, der er anført på indlægssedlen. Det er nemlig en indikation på kvaliteten af ​​proteinkilderne i foderet.

Se på hesten

Det garanterede aminosyreindhold på indlægssedlen er et godt udgangspunkt, men det er også vigtigt at du løbende vurderer om foderet ’virker’ ved at se kritisk på hesten uden dækken og andet udstyr. Se bla. efter om dens muskulatur og overlinje har ændret og sammenhold det med den type træning den har fået de forgangne uger.

Tags