Hej Dorte

Kan man fodre hel byg til heste? Eller skal den valses eller knækkes først?

Mvh Susanne Christensen

Hej Susanne

Mine betragtninger tager udgangspunkt i sunde heste uden tandproblemer. Hel havre er normalt ikke noget problem for heste at tygge, men de skal vænne sig til at tygge mere ift. valset havre. Generelt er det godt, for det stimulerer spytsekretionen og dermed fordøjelsesprocessen. Skallen på byg er dog ret hård og kræver noget mere tygning end hel havre.

Har hesten tandproblemer, eller er den så sulten, at den sluger foderet, så udnyttes det ikke i tilstrækkelig grad. Det ses på hestene ved, at de taber sig og på gødningsklatter med mange hele kerner. Det medfører igen et større foderforbrug, og så er der jo ikke meget foderøkonomi i at skifte!

For at sikre at så stor del af byggens indhold af næringsstoffer faktisk også bliver udnyttet af hesten, er det en idé at knække byggen. Den behøver ikke blive valset, men skaldelen skal brydes.

Mvh Dorte Rebbe
Hestekonsulent, Cand. Scient Animal Science

Få personlig og uvildig hesterådgivning

Få fakta i en verden af ubegrænset information. Sådan gør du:
  1. Book din tid hos Dorte ved at vælge antal minutter her
  2. Videresend din ordre-kvittering til [email protected] med 1) ønske om tidspunkt, 2) stikord ift, hvad du ønsker svar på, 3) om du foretrækker zoom, teams eller telefon
  3. Modtag besked om aftalt tid
  4. Dorte kontakter dig på det aftalte tidspunkt.

Hesterådgivning tilbydes indenfor en lang række emner på alle hverdage 09.00-15.30 og efter aftale. Hesteagronom, Cand. Scient Animal Science Dorte Rebbe har mere end 30 års erfaring. Få svar allerede idag, hvis der er en ledig tid.

  1. FORSIDE
  2.  » 
  3. VIDENCENTER
  4.  » 
  5. FODRING
  6.  » Byg som hestefoder. Hel, valset eller knækket?