Har din hest smerter?

Tips til at se det

Få Nyhedsmailen

med mer’ brugbar info som denne.

  1. FORSIDE
  2.  » 
  3. Viden
  4.  » 
  5. Adfærd
  6.  » Smerter. Tips til at se og forstå din hests ’dårlige opførsel’ og mulige smerter

Viser din hest ’dårlig opførsel’ kan det være et tegn på sygdom, smerte eller ubehag. Det kan være svært at vurdere, selv for meget erfarne hesteejere, ryttere og trænere. Her får du nogle beskrivelser som kan være til hjælp for dig og i sidste ende hesten.

/ Dorte Rebbe

Forestil dig at du skal på en lang gåtur, dine sko klemmer, din rygsæk er pakket forkert, dine knæ gør ondt allerede, før du er startet, og du har også mavesmerter. Så vil du tænke, at det fornuftigste vil være at udsætte turen til alle problemer er rettet. En hest har ikke denne mulighed. Selvom sadlen ligger forkert, dens knæ er ømme og rytteren sidder forkert, accepterer de fleste heste alligevel smerte og ubehag under brug. Andre heste viser modstand ved at ændre adfærd fx:

Modstand mod opsadling og andet pålagt udstyr

Hesten kan rette ørerne op, løfte en hov for at sparke, halepisken, virke rastløs eller flytte sig væk. Den har lært at med opsadlingen følger der noget ubehageligt.

Modstand mod at få rytter på og blive redet

Hesten kan ikke stå stille under opsidning, går frem så snart rytteren er i sadlen, kaster med hovedet, ’er tvær i munden’. Den kan have svært ved at gå i galop til en af siderne. Den kan også vise ubehag ved at bukke, stejle, virke sky og sparke. Nogle sygdomme viser sig kun i nogle situationer fx kissing spines som giver smerte ved visse bevægelser.

Stigende modstand / konfliktadfærd fortsætter under ridtet

En hest kan muligvis udholde en mild halthed, men som tiden går forværres den og bliver stærkere, end hesten kan udholde. Hvis hesten er i dårlig kondition og udtrættes bliver den blot mere øm, fordi træningen er for hård. Dens modstand kan i højere grad skyldes udtrætning fremfor den aktuelle smerte. På samme måde hvis hestens foder ikke tilfører den tilstrækkeligt med energi til træningen, så kan hesten ikke yde det intensitetsniveau du forlanger af den.

’Dårlig opførsel’ i alle aspekter nævnt her

Mavesår og fordøjelsesproblemer i stortarmen er meget hyppigt forekommende hos heste, selv med det bedste management. Heste med disse problemer har det bare ikke godt og deres ubehag udtrykkes som at hesten er ’sur’ eller uvillig til at arbejde.

Mere konditionstræning med langsomt stigende intensitet over flere måneder vil gøre hesten mere udholdende. Men hvis din hest har nogen af disse symptomer eller problemer, er det muligt du har brug for en sadelmager, dyrlæge eller agronom/foderkonsulent. Hvis problemet er, at du sidder forkert, så fokusér på netop dette i din træning, så du gør træningen mest mulig skånsom for din hest.