Rykning af man

påfører nogle heste smerte og stress

  1. FORSIDE
  2.  » 
  3. Viden
  4.  » 
  5. Adfærd
  6.  » Rykning af man påfører nogle heste smerte og stress

’Det gør ikke ondt’

Det er en vedholdende myte indenfor ridesporten ift. at heste ikke har smerter, når hårene rykkes ud. Imidlertid har heste på samme måde som mennesker nervebaner ved hårrødderne og kan derfor sagtens føle smerte.

Redskaber med barberblade til udtynding af manen er nu lettilgængelige på markedet, så ingen behøver længere udtynde ved at rykke hårene ud. Der er alternative muligheder der er mere etiske. Der er også den mulighed blot at lade manen gro på naturlig vis.

/ Dorte Rebbe

Rykning af manen påfører smerte og stress

I en nyere undersøgelse udført af Louise Nicholls måltes både fysiologiske og adfærdsmæssige indikatorer på stress og hun fandt, at den stress nogle heste oplever, når de får rykket man er meget høj.

Louise Nicholls sammenlignede pulsen og adfærden hos heste der fik rykket man eller blot berørt den. Resultaterne viste, at hestene havde en signifikant højere puls, når de fik deres man rykket sammenlignet med blot at få manen berørt. Hestene havde også højere gennemsnitlig puls, når rykningen blev foretaget fra nakken og ned fremfor fra manken og opad.

Heste der får rykket man er mere urolige

Hestene bevægede sig også væsentlig mere, når de fik rykket manen fremfor berøring af manen fx ved at vende ørerne bagud, opmærksom positur, rejst hals, hovedrysten, anspændt mund, slikken og tyggen, halepisken og stampen, hvilket indikerer ubehag og smerte ved behandlingen. Se fx filmen herunder.

I praksis er der heste der kun reagerer meget lidt på at få rykket man, så der er altså store individuelle forskelle. Derfor bør der individuelt vurderes, om rykning af manen er en rimelig fremgangsmåde overfor hesten. Selvom hestens ubehag og smerte synes logisk for mange hesteejere, er det første gang, at effekten af rykning af manen er blevet undersøgt.

Måske er tiden inde til at anvende mere etiske metoder eller blot lade manen være i den længde og tykkelse som naturen har skabt den.

Reference

Equitation Science NL.

Tags