Kedsomhed i boksen

kan give dårlig hestevelfærd

Få Nyhedsmailen

med mer’ brugbar info som denne.

  1. FORSIDE
  2.  » 
  3. Viden
  4.  » 
  5. Adfærd
  6.  » Min hest keder sig i boksen. Hvad gør jeg?

Kære hestebrevkasse!

Jeg har en super dejlig 7 årig dansk varmblod, han har ingen stald-uvaner som sådan, men han keder sig frygtelig meget. Han bliver redet hver dag 1 times tid og er på fold 2-3 timer dagligt.

Han står og svinger hovedet i cirkler, når han er på stald. Det ser voldsomt ud og jeg er bange for, han kommer til skade! Min hestemassør siger at det også giver spændinger og stivhed i nakken!

Jeg har hørt, at man kan lave noget legetøj selv, hvor man hænger en gren op i boksen. Har du nogle tips? Jeg håber du kan hjælpe mig og min hest! På forhånd tak!

/ Stine

Stress?

Kære Stine

Din hest ‘fortæller’ med al tydelighed, at han keder sig, og det vil på sigt kunne blive problematisk for ham. Så det er godt du aktivt går ind i at finde en løsning inden det går ud over hans velfærd. Hans ‘symptom’ kan meget vel være et udtryk for en form for stress over det restriktive miljø, han befinder sig i.

Øget foldtid eller løsdrift

Der er flere muligheder, men det bedste er at lade ham være på fold så meget som muligt. Måske vil han trives i en løsdrift? Her får han både meget social kontakt med andre heste og bevægelsesfrihed. Har du overvejet den løsning?

Miljøstimuli

Det næstbedste er at give ham såkaldt miljøstimuli. Det kan være ophængte grene, der hyppigt skiftes ud, plastikdunke uden låg, fender til både, bildæk mm. Det vigtigste er at han finder dem interessante og bruger tid på leg med dem. Du kan også skifte mellem de forskellige ‘legeredskaber’ så de beholder nyhedens interesse.

Udsyn

Måske kan hans rastløshed også afhjælpes ved at åbne boksdøren som på billedet eller skifte til boks med mere udsyn, andre naboer mm. Husk at det er vigtigt at få løst problemet inden det udvikler sig til en stald-uvane. Det kan være nærmest umuligt at vænne den af med det igen.

Mvh. Dorte Rebbe
Cand. Scient Animal Science / Hestekonsulent