Hvorfor kan min 3-årige vallak finde på at æde jord, når han er på fold?

/ Anja F

Hej Anja

Der er flere muligheder: Enten keder din hest sig, eller også mangler den mineraler. Måske kan den ligefrem lide smagen af den jord, den æder.

Er problemet fodringsrelateret kan en fodringsoptimering afhjælpe mineralmangel. Men der kan være mange andre problemstillinger:

Tarmbetændelse og sandkolik

Under alle omstændigheder er det en uheldig adfærd. For det første ødelægger småsten og grus hestens tænder. Længere nede i mave-tarmsystemet virker sandet som fint sandpapir – tarmvæggen bliver slebet – og det har den ikke godt af. Samtidig tilføres mave-tarmsystemet jordbakterier som Clostridium Perfringens, som øger risikoen for fordøjelsesproblemer.

Indtag af jord og sand kan give tarmbetændelse og sandkolik med øget risiko for tarmslyng. Så der er altså al mulig grund til at undgå dette problem!

Socialadfærd

Der er flere måder at søge at få den til at holde op med at æde jord. En god løsning er socialt samvær med “ligesindede”. For din hests vedkommende vil jeg foreslå ungheste som jo “mentalt” er på samme niveau.

Aktivering

Skyldes den uønskede adfærd at hesten keder sig, kan forskellige miljøstimuli aktivere den fx snackbolde. som du kan se her.

Grovfoder over jordniveau

Endelig kan du sikre, at den altid har grovfoder tilgængeligt på folden. Ikke grovfoder der er trampet ned. Det skal lægges ud – om ikke hver dag – så måske hver anden. Grovfoderet skal være løftet fra jorden fx i et hø-net eller på et “foderbord” med halvtag på, så det ikke bliver vådt.

Relateret artikel

Hestene æder hegnspæle på folden. Mangler de noget?

Find mer’ om fodring af heste

  1. FORSIDE
  2.  » 
  3. VIDENCENTER
  4.  » 
  5. ADFÆRD
  6.  » Hest æder jord. Hvorfor og hvad gør vi?