Jeg har en engelsk fuldblodsvallak på 3 år, og han vil ikke have løftet hove.

Jeg tror problemet skyldes, at han har gået i løsdrift altid og stort set kun har fået løftet hove i forbindelse med smeden. Jeg kæmper en kamp hver dag, men kommer ingen vegne. Er der en “rigtig” måde at lære ham det på?

/ Pia

Hej Pia

Jo mere “kamp” (dvs jo mere ubehageligt det er for hesten), desto ringere er chancen for, at han lærer det. Træn derfor på en rolig måde under rolige forhold. Vær tålmodig og indstillet på, at det vil tage lidt tid (et par uger), og start træningen, når hingsten er i nærheden, så chancen for at din hest bevarer roen, er større.

 • Gå gradvis frem
 • Start med at vænne ham til, at du berører hovene.
 • Læg hånden på hans skulder og lad den glide ned til forhoven.
 • Ros ham og giv ham af og til en godbid, når han bevarer roen.
 • Gentag det samme på bagbenene.
 • Træn ikke mere end ca. 5 minutter ad gangen, men gerne flere gange dagligt.

Når han har lært at stå roligt ved berøringen af hoven, få ham til at lægge vægten over på det modsatte ben (skub ham blidt) og derpå at løfte hoven let. Ros ham også selvom han kun løfter det lidt i kort tid.

Forlang gradvis mere og mere, men lad være med at hive og slide i benet, for at få ham til det. Viljen til at løfte benet skal komme fra ham selv, og din belønning af hans rigtige adfærd skal meddele ham, hvad det er, du forventer af ham.

Når han har nået det punkt, hvor han selv løfter hoven lidt fra jorden, kan du begynde at holde hånden under og “løfte med”. Men igen, løft kun lidt og i kort tid i begyndelsen, og derpå gradvis mere og mere. Husk belønningerne.

Held og lykke med det.

Mvh. Professor Jan Ladewig
Tidl Adfærdsklinikken, KU Life.

 1. FORSIDE
 2.  » 
 3. VIDENCENTER
 4.  » 
 5. HESTEKOMMUNIKATION
 6.  » Unghesten skal lære at løfte hoven. Få tips til hvordan