Hej Hesterådgivning

Jeg har lige købt en åring og vil gerne havde et par gode råd om den kommende træning. Må jeg gå lange ture med den når den ikke er ældre? Hvornår må jeg begynde at udvide træningen og med hvad? Hvornår må jeg begynde at longere?

/ Trine Madsen

Hej Trine

Generelt for unghesten gælder at du sagtens kan gå både korte og længere ture med den – forudsat at det ikke slider for meget på dens hovflade som fx asfalt. Under gåturene får du en god kontakt med dem. Den lærer at respektere dig og vænnes til håndtering, trafik mm, og over tid vil den føle sig mere tryg. Af sikkerhedsmæssige årsager bør du overveje at have en hjælper med ved din side, når du går tur med den.

Træning på hestens præmisser

Hvilken anden træning du starter med, vil bero på en individuel vurdering. Nogle plage er mere selvstændige og udviklede end andre. Og det er meget vigtigt ikke at byde den mere end den fysisk og mentalt er klar til. Hvis den får nogle uheldige oplevelser, vil det kunne få negative følger for dens motivation og tillid til mennesker senere i dens uddannelse.

Longering?

Når plagen er blevet unghest dvs omkring 2 år kan du så småt starte med longering. Det er god træning for de fleste heste – nærmest uanset hvilken disciplin den senere skal bruges i. Det skal dog kun være i forholdsvis korte sekvenser fx op til 30 minutter ad gangen, hvor du giver dig god tid.

En let longering fx i kapsun hvor det primært handler om at udbygge den første kommunikation og lære kommandoer som “skridt”, “trav” og “galop” og ikke mindst at “stå”. Nogle af kommandoerne kan allerede være kendt fra trækketurene og fra den daglige håndtering. Det er således ikke en krævende eller tidskrævende longering med indspændinger eller andre hjælpemidler.

Træning er en god ‘investering’

Det lette longeringsarbejde er en god adspredelse for unghesten som generelt er meget modtagelig overfor indlæring. Samtidig er træningen til stor hjælp senere, hvor kommunikation mellem unghest og træner bliver mere nuanceret, og hvor hesten bevarer motivationen for at lære, fordi den oplever træningen som noget positivt.

Tillykke med den.

Med venlig hilsen

Dorte Rebbe
Cand. Scient. Animal Science, hestekonsulent

Få personlig og uvildig hesterådgivning

Få fakta i en verden af ubegrænset information. Sådan gør du:
  1. Book din tid hos Dorte ved at vælge antal minutter her
  2. Videresend din ordre-kvittering til [email protected] med 1) ønske om tidspunkt, 2) stikord ift, hvad du ønsker svar på, 3) om du foretrækker zoom, teams eller telefon
  3. Modtag besked om aftalt tid
  4. Dorte kontakter dig på det aftalte tidspunkt.

Hesterådgivning tilbydes indenfor en lang række emner på alle hverdage 09.00-15.30 og efter aftale. Hesteagronom, Cand. Scient Animal Science Dorte Rebbe har mere end 30 års erfaring. Få svar allerede idag, hvis der er en ledig tid.

  1. FORSIDE
  2.  » 
  3. VIDENCENTER
  4.  » 
  5. ADFÆRD
  6.  » Nyindkøbt plag. Hvilken træning kan jeg starte med?