Få inspiration til din træning her.
Forstærkning
At forstærke en adfærd i træningen af sin hest, vil sige at du øger sandsynligheden for at en ønsket adfærd gentages. Der findes to forskellige former for forstærkning, nemlig negativ og positiv forstærkning. Ordene ”negativ”og ”positiv” skal ikke forstås bogstaveligt, men matematisk., dvs at du enten fratager eller tillægger noget.
Negativ forstærkning
Når du rider kan det ikke undgås, at der lægges et fysisk pres på hesten i form af sæde, schenkler og tøjler. Dette pres bruges til at guide hesten i den retning og med den holdning rytteren ønsker. I indlæringsteorien kaldes dette for negativ forstærkning.
Hestens læringsproces sker ved ophøret af ubehag, hvilket resulterer i en øgning af den ønskede adfærd. Det er her mange ryttere laver fejl, da de glemmer at fjerne trykket i det øjeblik hesten udfører den ønskede adfærd.
At rytteren afpasser ophøret af presset korrekt, er det vigtigste element i brugen af negativ forstærkning. Forkert timing resulterer i, at hesten ikke forstår, hvad der forventes af den, hvilket kan føre til konfliktadfærd.
Positiv forstærkning
Træningsmetoder som tilfører en behagelig stimulus (f.eks. godbidder) for at øge en ønsket adfærd, kaldes i indlæringsteorien for positiv forstærkning.
Vil du fx lære hesten at blive parkeret (blive stående mens ejeren går væk), forstærkes adfærden ”at blive stående”, ved at give en godbid når alle fire hove er plantet i jorden. Godbidden skal gives mens hesten udfører den korrekte adfærd, da du ellers risikerer, at forstærke en uønsket adfærd. Fx at hesten står stille, men skraber med en forhov – gives godbidden mens hesten skraber, forstærker man denne adfærd.
Ved brug af positiv forstærkning, vil du opleve en mere engageret og opsøgende hest. Mange vælger at bruge positiv forstærkning, ved at træne med klikkertræning, som kan gøre træning til en leg, som både menneske og hest sætter pris på.
Få personlig og uvildig hesterådgivning
Få fakta i en verden af ubegrænset information. Sådan gør du:
- Book din tid hos Dorte ved at vælge antal minutter her
- Videresend din ordre-kvittering til [email protected] med 1) ønske om tidspunkt, 2) stikord ift, hvad du ønsker svar på, 3) om du foretrækker zoom, teams eller telefon
- Modtag besked om aftalt tid
- Dorte kontakter dig på det aftalte tidspunkt.
Hesterådgivning tilbydes indenfor en lang række emner på alle hverdage 09.00-15.30 og efter aftale. Hesteagronom, Cand. Scient Animal Science Dorte Rebbe har mere end 30 års erfaring. Få svar allerede idag, hvis der er en ledig tid.