Adfærdstræning

med negativ og positiv forstærkning

Få Nyhedsmailen

med mer’ brugbar info som denne.

Roskilde Dyrskue

17. juni

Hubertusjagt

30. november 2017

Børn & Dyr, Haslev

6.-9. Juni

Shows, dyrskuer, hestekurser, foredrag, seminarer, åbent hus, messer

Få jeres event med her – kontakt os idag på 93 86 86 92.

  1. FORSIDE
  2.  » 
  3. Viden
  4.  » 
  5. Hestekommunikation
  6.  » Adfærdstræning med heste. Sådan virker negativ og positiv forstærkning

Når vi taler om hestens velfærd og adfærd, støder vi ofte på begreberne ’negativ forstærkning’ og ’positiv forstærkning’, men hvad betyder det omsat til alm. praksis?

Få inspiration til din træning her.

/ Dorte Rebbe

Forstærkning

At forstærke en adfærd i træningen af sin hest, vil sige at du øger sandsynligheden for at en ønsket adfærd gentages. Der findes to forskellige former for forstærkning, nemlig negativ og positiv forstærkning. Ordene ”negativ”og ”positiv” skal ikke forstås bogstaveligt, men matematisk., dvs at du enten fratager eller tillægger noget.

Negativ forstærkning

Når du rider kan det ikke undgås, at der lægges et fysisk pres på hesten i form af sæde, schenkler og tøjler. Dette pres bruges til at guide hesten i den retning og med den holdning rytteren ønsker. I indlæringsteorien kaldes dette for negativ forstærkning.

Hestens læringsproces sker ved ophøret af ubehag, hvilket resulterer i en øgning af den ønskede adfærd. Det er her mange ryttere laver fejl, da de glemmer at fjerne trykket i det øjeblik hesten udfører den ønskede adfærd.

At rytteren afpasser ophøret af presset korrekt, er det vigtigste element i brugen af negativ forstærkning. Forkert timing resulterer i, at hesten ikke forstår, hvad der forventes af den, hvilket kan føre til konfliktadfærd.

Positiv forstærkning

Træningsmetoder som tilfører en behagelig stimulus (f.eks. godbidder) for at øge en ønsket adfærd, kaldes i indlæringsteorien for positiv forstærkning.

Vil du fx lære hesten at blive parkeret (blive stående mens ejeren går væk), forstærkes adfærden ”at blive stående”, ved at give en godbid når alle fire hove er plantet i jorden. Godbidden skal gives mens hesten udfører den korrekte adfærd, da du ellers risikerer, at forstærke en uønsket adfærd. Fx at hesten står stille, men skraber med en forhov – gives godbidden mens hesten skraber, forstærker man denne adfærd.

Ved brug af positiv forstærkning, vil du opleve en mere engageret og opsøgende hest. Mange vælger at bruge positiv forstærkning, ved at træne med klikkertræning, som kan gøre træning til en leg, som både menneske og hest sætter pris på.