Kære Dorte Rebbe,

Vi vil benytte et gammelt, delvist tilgroet overdrev til græsning for vores heste og er kommet i tvivl om to af planterne, der gror der. Kan heste tåle at spise Gyvelbuske og Prikbladet Perikon?

/ Marion H.

Hej Marion

Overdrev og engarealer kan være dejlige opholdssteder for heste, men de er også tit voksesteder for en del mere eller mindre giftige planter eller urter. At tage overdrev i brug til afgræsning kræver derfor en forholdsvis systematisk gennemgang af arealet, når væksten er igang i forsommeren.

Gyvel er uden tvivl giftig, og Prikbladet Perikum – Hypericum perforatum eller Johannesurt – frarådes til indvortes brug til heste. Også selvom den betragtes som en lægeplante, der har fundet anvendelse som snapseurt! I litteraturen angives den at være virksom for heste som betændelsedæmpende ifbm sår, forbrænding og hudproblemer dvs til udvortes brug. Planten indeholder en lang række flygtige forbindelser i den æteriske olie, hvor hypericin er den mest prominente.

Sammenfattet synes jeg, I skal iværksætte en grundig “oprydning” på folden hvor I fjerner disse og andre potentielt giftige planter, inden I lukker heste ud på folden. Brug fx dette ukrudtsjern mod brandbæger.

Held og lykke.

Mvh Dorte Rebbe
Cand. Scient Animal Science / Hestekonsulent

Hestefolkets leverandør af uvildig hesterådgivning siden 1993

Få fakta i en verden af ubegrænset information. Sådan gør du:
  1. Book din tid hos Dorte ved at vælge antal minutter her
  2. Videresend din ordre-kvittering til [email protected] med 1) ønske om tidspunkt, 2) stikord ift, hvad du ønsker svar på, 3) om du foretrækker zoom, teams eller telefon
  3. Modtag besked om aftalt tid
  4. Dorte kontakter dig på det aftalte tidspunkt.

Hesterådgivning tilbydes indenfor en lang række emner på alle hverdage 09.00-15.30 og efter aftale. Hesteagronom, Cand. Scient Animal Science Dorte Rebbe har mere end 30 års erfaring. Få svar allerede idag, hvis der er en ledig tid.

  1. FORSIDE
  2.  » 
  3. VIDENCENTER
  4.  » 
  5. FOLD & FRIHED
  6.  » Græsfolden til heste. Er der giftige planter?