1. FORSIDE
  2.  » 
  3. Viden
  4.  » 
  5. Avl
  6.  » Hestegal hoppe. Hvor ofte og hvor længe?

Min hoppe er umulig at ride, når hun er i brunst. Kan jeg forvente denne opførsel igen og igen, og hvor ofte og hvor længe ad gangen?

/ Birte B.

Hej Brevkasse

Jeg har aldrig haft hopper før og har for godt to måneder siden købt en lipizzanerhoppe fra Piber.

Jeg har ikke set brunst hos hende før. Men i sidste uge blev der byttet om på hestene i boksene, og nu står hun ved siden af en temmelig hingstet vallak. Efter nogle dage blev hun anspændt og umulig at arbejde med, og nu er hun i brunst, så det vil noget!

Jeg rider klassisk dressur, og det går jo meget ud på, at hesten skal være afslappet. Og det kan man jo ikke hverken tvinge hende eller lokke hende til at være. Så jeg har opgivet at træne hende, så længe det varer. Hun er ellers velopdragen, men “umulig at komme i kontakt med” i den periode.

Det vil være mest praktisk, hvis hestene kan beholde de bokse, de har nu.

Jeg har ikke kunnet finde noget om, hvor ofte hopper kommer i brunst. Kan jeg forvente denne opførsel igen og igen, og hvor ofte og hvor længe ad gangen?

Hej Birte

Hopper kører i en cyklus i sommerhalvåret, hvor de har ægløsning ca. hvert tredie uge. Brunsten plejer at være længst i foråret, for så at blive mildere og kortere over sommeren, inden deres æggestokke går i vinterhi – typisk i slutningen af september.

Mange hopper viser ikke brunst i hverdagen, hvilket driller os, når vi skal inseminere en hoppe hjemme i stalden, hvor hun ikke bliver hidset op af en avlshingst.

Brunsttegn

Man kan ofte bruge en vallak eller endog en hoppe til at afprøve, om en hoppe er i brunst. I dit tilfælde, kan du jo helt sikkert konstatere, at naboerne får hendes brunstadfærd til at blive tydeligere.

Man kan give hende p-piller, så hun ikke kommer i brunst. Det registrerede præparat hedder “Regumate”.

En ofte bedre og billigere løsning at indlægge guldstykker i nogle akupunkturpunkter i øret, som afbalancerer hendes adfærd, så hun kommer i brunst uden at få de negative ledsagende adfærdsproblemer.

Lad dyrlægen ultralydscanne hende først. Jeg vil heller ikke udelukke, at I måske kan finde andre naboer, som ikke hidser hende ligeså meget op.

Dyrlæge Niels Tellerup