Hestens gangarter

Ved valg og køb af hest kan det være en fordel at vide noget om gangarter og gangartsbedømmelse. Ved bedømmelse af gangarter hos varmblodsheste vurderes en hest i følgende 5 karaktergrupper: skridt, trav, galop, ridelighed og kapacitet.

Skridt

Skridt er en taktfast bevægelse, hvor hestens ben sættes til jorden i fire, klart markerede takter (venstre bag, venstre for, højre bag, højre for), som skal bibeholdes i alt arbejde i skridt.

Når de fire takter ophører med at være klart markerede, jævne og regelmæssige, er skridten usammenhængende eller uren.

Trav

Trav er en gangart i to takter med diagonal benflytning (venstre for og højre bag og vice versa) og med mellemfaldende svævningsmoment. Karakteren af traven bedømmes ud fra et almindeligt indtryk, skridtenes regelmæssighed og elasticitet – stammende fra en smidig ryg og indundergribende bagben – samt evnen til at bibeholde den samme rytme og naturlige balance.

Galop

Galop er en tretakts bevægelse. I galop fx til højre, er benflytning således: Venstre bag, venstre diagonal (venstre for og højre bag) og højre for, fulgt af et svævningsmoment med alle fire ben fra jorden, før næste galopspring begynder. Karakteren af galoppen bedømmes ud fra et almindeligt indtryk af tretaktsbevægelsens regelmæssighed og lethed.

Hestens uopmærksomhed og livsglæde i form af bukkespring mm. må ikke have negativ indflydelse på dens karakter.

Ridelighed

Hestens opførsel under programmets udførelse, samt dens villighed og opmærksomhed over for rytter og omgivelser. Hestens lethed ved at udføre overgange og øvelser med accept af biddet uden at den unddrager sig rytterens hånd, går over biddet, bag biddet eller lægger sig på biddet.

Kapacitet

Herunder hestens potentiale. Denne karaktergruppe er koncentreret om hestens talent, evner og formåen til at blive en fremtidig god dressurhest. F.eks. må hestens eventuelle uopmærksomhed og livsglæde i form af bukkespring m.m. ikke have negativ indflydelse på dens karakter.

Reference

Seges / Eksteriørdommerkursus 2001.

  1. Forside
  2.  » 
  3. VIDENCENTER
  4.  » 
  5. AVL
  6.  » Gangartsbedømmelse af varmblodsheste