At besøge Gainsborough Farm er ikke bare at besøge et stutteri. Når man kører forbi de lange træhegn med Kentucky Blue Grass, ind gennem den brede port og sikkerhedsvagterne ved man, at dette sted er noget helt specielt.

/ Dorte Rebbe

Det er ikke ’hr. hvem som helst’ der ejer Gainsborough. Ejeren er Sheik Mohammed Al Maktoum fra de Forenede Arabiske Emirater. Han er den næstældste af fire brødre, der alle er meget væddeløbsinteresserede. De har stutterier og træningsstalde bla. i Newmarket i England, Irland og Hong Kong – udover de stalde de har i Kentucky – fuldblodets Mekka.

Opdræt til eget brug

På stutteriet avler man fuldblodsheste til Sheikens træningsstalde, og det er lidt usædvanligt. For de fleste stutterier sælger opdrættet på de halvårlige auktioner. Her er det ikke usædvanligt at betale 200.000-300.000 $ for en åring – plus selvfølgelig moms og salær! Men Sheiken ønsker at følge heste af egen avl på banerne rundt om i Verden.

Høj følprocent med gamle hopper

Gainsborough Farm har 80 hopper og 4 hingste. Der er ca. 30 fuldtidsansatte beskæftiget med heste, stalde og folde. Dertil kommer fire “afdelingsledere” og sikkerhedspersonalet. Udover disse personer har stutteriet kontakt til konsulenter der er specialiseret i hhv. fodring og planteavl samt fem dyrlæger som er specialiseret i hhv. reproduktion, hov- og benproblemer, kirurgi og ultralyd.

Stutteriet tilstræber at halvdelen af folingerne ligger i januar-marts, resten i april-maj. I 1997 havde de en følprocent på 92. Og det må siges at være flot – specielt når man tager i betragtning, at 16 af hopperne er “ældre damer” i alderen 16-22 år.

Der går 15 hopper med føl på ca. 16 ha store folde. Dvs. der beregnes minimum 1 ha pr. følhoppe pr. græsningssæson. Til åringerne beregnes ca. 2 ha pr. åring pr. græsningssæson.

God græsning for hestene er “et must”

Stutteriet beregner minimum 1 ha god græsning pr. følhoppe pr. sæson. Man producerer selv hø af en blanding af 60% timote og 40% lucerne.

Følhopperne fodres meget individuelt, og der anvendes foder indkøbt fra en fast leverandør men lavet udfra egne opskrifter. De har to slags kraftfoder – et med 16,5 % råprotein til de diegivende hopper og et med 12,5 % råprotein til drægtige hopper og goldhopper. De skifter fra “lavproteinfoder” til “højproteinfoder” 30 dage inden forventet foling. Hopperne tildeles i gennemsnit ca. 5 kg kraftfoder/dag.

Fodring af føllene starter allerede, når de er 2 måneder gamle. Følhopperne er på stald fra kl. 8 til 14, og i det tidspunkt bliver de fodret to gange. Den ene gang bindes de op ved deres krybbe, og føllet bliver tildelt 200 gram tilskudsfoder en særskilt krybbe – creep feeding.

Fravænning af føllene

Selve fravænningen sker over 3-4 dage, hvor de fem ældste af de 15 føl bliver taget fra på 1. dag. Næste dag de næste fem osv. Når føllene er fravænnet, går de i grupper på fold. De er på fold fra kl. ca. 14 til næste morgen kl. 8. Fra kl. 8 til 14 indtager de to måltider. Føllene bliver ellers kun holdt på stald, hvis vejret en sjælden gang er meget dårligt. Når føllene fravænnes i en alder af seks måneder opdeles de i “pige-” og “drenge-“grupper á fem dyr i gennemsnit.

Styr på føllenes tilvækst

Tidligere havde man problemer med plagenes tilvækst, de fik epifysitis – senestyltefod. I dag forsøger man at undgå vækstproblemer gennem øget management. Der sker en løbende justering af foderet, der laves analyser på kornet og drikkevandet, og der laves månedlige analyser på græssets og jordens næringsstofindhold. Og så tages der stikprøver af en del af det indkøbte foder. Tidligere havde man store udsving i indholdet af næringsstoffer i det leverede foder. Men efter man har orienteret leverandøren om udtagningen af disse prøver, er kvaliteten nu overraskende stabil!

Beregning af den daglige tilvækst er et vigtigt værktøj, når vækstproblemer skal undgås. Derfor vejes føllene hver anden uge, og åringerne vejes hver anden måned. Den daglige leder Dean Lavy forklarer: “Den daglige tilvækst er et vigtigt værktøj, når man ønsker stabil vækst hos føl og plage. Vores føl har en daglig tilvækst 1,3-1,8 kg/dag, hvor åringerne vokser mellem 0,3-0,5 kg/dag”.

Hingstenes ’arbejdsdag’

En hingst lever et godt liv på Gainsborough Farm. Et typisk arbejdsdag starter med, at han lukkes ind fra fold kl. 7 med naturlig bedækning af en enkelt hoppe. Derefter “serveres morgenfoderet”. Senere fodres hingsten igen, og inden udlukning kl. 15 klarer han endnu en naturlig bedækning. Alle bedækninger optages på video af hensyn til mulige forsikringsspørgsmål eller reklamationer.

Intensiv overvågning

Hestene er på fold en meget stor del af deres liv. Da foldene er ret store, er det vanskeligt at overvåge alle heste for at yde førstehjælp eller sikre dem mod tyveri. Kommer en hest til skade er det vigtigt at kunne den hurtig hjælp. Derfor kontrolleres alle folde hver time ved hjælp af kameraer.

Om natten anvendes kameraer med infrarøde lamper. Nærmest konstant kører sikkerhedsvagter rundt på området. Hver anden time går vagterne ud på folden med lygter for at tilse hestene for behandlingskrævende skader.

Hurtig indsats ved sygdom og folingsproblemer

På Gainsborough sælger man ikke heste. Er der en plag som af én eller anden grund ikke kan indgå i træningen eller en hoppe som er ufrugtbar, foræres den til én fra personalet som ridehest til motionsbrug. Men man giver normalt ikke op let. Opstår problemer søges de løst hurtigt gennem samarbejdet med de tilknyttede dyrlæger og konsulenter. Eksempelvis følges hopper og føl tæt efter foling. Ja – også før folingen. De højdrægtige hopper går i store folingsbokse og overvåges af kameraer i døgnets 24 timer i tiden tæt før forventet foling. Og der står altid en dyrlæge klar i kulissen, hvis der skulle opstå et behov for det.

Efter foling går hoppe med føl alene i en uges tid i mindre folde tæt på “fødeafdelingen”. Når man har sikret sig, at alt som det bør være, lukkes de ud til de andre mødre og deres afkom på Kentucky Blue Grass.

Hestefolkets leverandør af uvildig hesterådgivning siden 1993

Få fakta i en verden af ubegrænset information. Sådan gør du:
  1. Book din tid hos Dorte ved at vælge antal minutter her
  2. Videresend din ordre-kvittering til [email protected] med 1) ønske om tidspunkt, 2) stikord ift, hvad du ønsker svar på, 3) om du foretrækker zoom, teams eller telefon
  3. Modtag besked om aftalt tid
  4. Dorte kontakter dig på det aftalte tidspunkt.

Hesterådgivning tilbydes indenfor en lang række emner på alle hverdage 09.00-15.30 og efter aftale. Hesteagronom, Cand. Scient Animal Science Dorte Rebbe har mere end 30 års erfaring. Få svar allerede idag, hvis der er en ledig tid.

  1. FORSIDE
  2.  » 
  3. VIDENCENTER
  4.  » 
  5. AVL
  6.  » Gainsborough Farm. Fuldblodsavl på højt plan i Kentucky