Hej hestebrevkasse

Jeg har en dejlig 1 1/2 år LIF godkendt lipizzanerhingst, som jeg håber kan komme til bedømmelse og kåring i Tyskland, når han er fire år.

Hans højre forhov er en del smallere end de andre. Vi er ved at få den rettet op, hvilket vi begyndte på i en tidlig alder. Men efter min mening, er der ikke sket nogen stor forbedring. Hvor meget har det betydning for en eventuel kåring?

Jeg ved, at DV ser det som et problem, da min tidligere chef har haft en unghest med til Herning, som blev sendt ud i finalen pga en lille forskel. Jeg håber, at I kan hjælpe?

/ Annika

Hej Annika

Hvis en avlshingst skal ‘have lov’ til at påvirke avlen, kræver det, at han er særdeles velbygget og har et eksteriør, der matcher avlsmålet for den pågældende race.

Nogle fejl er mere alvorlige end andre. Fx. vil eksteriørfejl som parallelforskudte piber og kroghaser nedsætte holdbarheden, og derfor anses de for at være alvorlige fejl. En meget smal, snæver og stejl hov, som er meget forskellig fra den anden forhov, kan også få en afgørende betydning.

Eksteriørvurdering

Før eller under en kåring vil avlsdommere vurdere, om hans smalle hov kan forventes at få betydning. Hestens andre egenskaber skal selvfølgelig tages med i overvejelserne. Hvis en hingst med en mindre fejl iøvrigt har et særdeles godt eksteriør kan det ske, at dommerne vurderer, at hans eksteriørmæssige styrker opvejer ‘fejlen’.

Eksteriørfejl

Hvilke fejl ‘man kan leve med’ beror også på, hvor mange hingste et avlsforbund har at vælge imellem. Du nævner Dansk Varmblod som er et stort forbund med mange hingstekandidater. De har så mange hingste at vælge imellem, at de kan gå efter ‘det optimale’. Indenfor nogle racer er der så få individer, at avlsdommerne vil acceptere mindre betydelige fejl, hvis hingsten overordnet vil kunne tilføre racen fremgang.

Ift netop din hingst er det efter min mening ikke muligt at komme det nærmere. Det bedste du kan gøre er at møde op med så korrekt stillet en hingst som muligt og have trænet ham godt hjemmefra i at vise sig fra sin bedste side på dagen. Så krydser vi fingre!

Med venlig hilsen

Dorte Rebbe
Cand Scient Animal Science, hestekonsulent

  1. FORSIDE
  2.  » 
  3. VIDENCENTER
  4.  » 
  5. AVL
  6.  » Eksteriørvurdering og kåring af hingst med smal hov?