Hestebøger, film mm.
       Bøger om landboliv
       Tasker og sager
 
       Nyt fra leverandører
       Hestefagbogen
       Grovfodermarked
       Ejendomsmarked
       Events
 
       Nyhedsmail
       Videnscenter
       Seminarer
 
       Hotline
       Konsulentbesøg
       Foderplaner
       Grovfoderanalyser
 
       Online markedsføring
       Rådgivning
       Produktudvikling
 
       Kontakt os
       Profil
       Referencer
       Handelsvilkår
       Copyright
       Sponsorat
       Welcome
   
 
Videnscenter  Ryttere, trænere & beridere:
 

Hvordan vænner jeg min pony til trafikken?


11/4/2012

Hej Brevkasse

Vi har en rigtig dejlig pony på 4 år. Han er meget sød, men bliver tit bange for biler, lyde osv., f.eks. når vi trækker den ud på marken. De fleste ungheste er jo bange for lyde og ukendte ting, men vi har det problem, at vi bor ved siden af en meget trafikeret vej.

Vi har nu oplevet nogle gange, hvor han er blevet bange for biler og andre ting, hvor han har revet sig løs fra os og er løbet ud på vejen mellem bilerne. Vi er meget bange for, at der sker noget med ham eller andre en dag.

Vi har overvejet at indhegne hele grunden, men det er næsten uoverkommeligt (4 tdr. land), og det er jo også hestens instinkt at flygte, når den bliver bange. Selv om vi trækker ham i trense, er han så stærk, når han går i panik, at vi ikke kan holde ham. Han er jordens dejligste pony, og vi vil blive meget glade for et råd.

Hilsen Anita

Fra: Anita Larsen

 

Svar

Hej Anita

Hvor er det dejligt for jer, at I har en dejlig pony. Tillykke med det.

Jeg synes, I skal gå i gang med at træne ham med klikkertræning. Jeg har udførligt fortalt om klikkertræning i et tidligere svar – ’Klikkertræning af utryg hest, der flygter’, som I kan se her.

I skal sørge for, at han ikke kan flygte, når I træner med ham. Det skulle nemlig nødigt blive en ’dårlig’ vane for ham, selv om det er helt rigtigt, at hesten er et flugtdyr af natur.

Det er jeres ansvar, at han ikke flygter, da følgerne kan være forfærdelige, hvis han bliver påkørt og endnu være - hvis I har en rytter på ham - og han stikker af og rammer en bil.

Når han har lært klikkertræning og forstået, hvad det går ud på, så begynd at lave nogle små lyde, og brug så klikkeren lige efter. Når han slapper af, kan I begynde at forstærke lydene. Hos de fleste dyrlæger kan I købe bånd med lyde af fyrværkeri eller skud til brug for hunde, og de kan sagtens bruges til heste.

Der er også en anden mulighed I kan benytte jer af, samtidig med at I træner klikkertræning. Jeg regner med, at I har andre heste samme med ham? Det skriver I ikke noget om, men jeg tillader mig at gå ud fra det. Prøv at trække en mere sikker hest sammen med ham, og når han mærker, at den anden hest ikke reagerer falder han hurtig til ro igen. Bliv steder, hvor han ikke kan løbe fra jer, hvis han skulle slippe løs.

Prøv også at gå hen til jeres egne biler med hestene. Stå ved siden af dem, og giv hestene en godbid. Næste gang har I startet bilen osv. Bliv ved til ponyen står stille og roligt sammen med den anden hest og tygger på sin godbid. I kan senere forsøge at bruge hornet forsigtig, når de er lidt væk, osv. Tillidsøvelsen skulle gerne gøre at ponyen til sidst føler sig helt tryk ved alle tingene.

Det er kun fantasien, der sætter grænser, når I træner hestene. Som hesteejer er det vores ansvar og en af vores opgaver at vænne hestene til alt det, de kan komme ud for i hverdag, når vi rider dem ud. Her er klikkertræningen som nævnt en stor hjælp.

Husk, at hestene ud over biler, også skal kunne klare at møde barnevogne, paraplyer, mountainbikes osv. Det sidste er nok noget af det sværeste at gøre hesten fortrolig med, da de plejer at komme i hurtig fart ned ad bakken. Men I skal vide, at med lidt tålmodighed og masser af godbidder kan det lade sig gøre over tid.

Til sidst vil jeg sige til dig, at det er en god ide at hegne jeres 4 tdl. land. På den måde vil ponyen også få lejlighed til at vænne sig til trafikken af sig selv, når han går på folden. Og 4 tdl. er er ikke for meget plads for et par heste.

Med venlig hilsen

Sanne

Besvaret af: Sanne Olafsson, berider og træner, Kildegårdens Hestepension

 

 
 

0

    
 
 

Søg

KATEGORI

SØGEORD

SORTERING

 

Videnscentret © gi’r svar på det meste!
Gratis Nyhedsmail med faglig viden © Sponsoreret af HorseConsult!

Er du leverandør til hestefolket eller hesteholder?
NyhedsbrevProdukter fra Webshoppen >>>

Få en lydig og rolig hest / bog
Ridning på den frie hest. Bidløs og bare-back ridning / bog
Bliv en god ridelærer for børn / bog
Min store ridebog / bog
Boots, bandager og brodder / hæfte 38
Superhesten; hvordan man skaber en hest der kan klare alt / bog, værdi 248 kr / Gave ved køb for min. 800 kr
Træning af den rå hest med ’Intelligent Horsemanship’ / hæfte 16, værdi 98 kr / Gave ved køb for min. 600 kr
Professionel førstehjælpshåndbog til hest / bog
Håndbog til løsning af ridetekniske problemer / bog
Lær hesten gode manerer, Kelly Marks / bog (No) / Pt. i restordre
HorseConsult
Skovhøj, Ingelstrupvej 5
DK-4682 Tureby
(+45) 93 86 86 92 | post@horseconsult.com

VILKÅR  |  SITEMAP