Hestebøger, film mm.
       Bøger om landboliv
       Tasker og sager
 
       Nyt fra leverandører
       Hestefagbogen
       Grovfodermarked
       Ejendomsmarked
       Events
 
       Nyhedsmail
       Videnscenter
       Seminarer
 
       Hotline
       Konsulentbesøg
       Foderplaner
       Grovfoderanalyser
 
       Online markedsføring
       Rådgivning
       Produktudvikling
 
       Kontakt os
       Profil
       Referencer
       Handelsvilkår
       Copyright
       Sponsorat
       Welcome
   
 
Videnscenter  Ryttere, trænere & beridere:
 

Skal jeg prøve med et skarpere bid til min hest?


11/12/2016

Hej Brevkasse

Jeg har en vallak på syv år. Egentlig vil jeg ikke kalde det et problem, men vil bare undersøge om der kan gøres noget ved følgende:

Når jeg rider ham, er han lidt svær at få til at gå pænt til biddet. Jeg er vant til ’problemheste’, og på to uger er jeg også nået meget langt med ham her.

Jeg overvejer lidt, om jeg skal prøve et lidt skarpere bid, for det virker lidt som om, han er ligeglad med det almindelige trensebid? Nogle gange kan jeg blive ved med at støtte op udvendig og forsigtig ta´ igennem indvendig uden respons. Han reagerer virkelig ikke! For tiden rider jeg med en martingal, da jeg hader at anvende glidetøjler, chambon m.m., da jeg så ikke kan arbejde med ham, for så går han jo bare.

Har du nogle gode råd, tips eller andet? Er det fordi han keder sig? Er dårligt tilredet? Andet? Det skal lige siges, at han har et varieret skema ugen igennem, med spring, mark, longering, skovture m.m.

Sanne M.

Fra: Sanne M.

 

Svar

Hej Sanne

Når jeg får nye heste i ridning, og jeg har prøvet dem lidt af, og de evt. er ’døde’ i munden, er det første jeg får tjekket deres tænder. Hvis de har problemer i munden, pga. f.eks. tandspidser eller liggende, er det klart, at de ikke reagerer. Når hestetandplejeren er her, taler vi samtidig om, hvor meget plads, der er i hestens mund. Hvor tyk er tungen? Hvor meget plads, er der i ganen? Har den gået med for smalt et bid, kan det også ses, mens hesten er bedøvet osv. På den baggrund kan jeg vælge det bedst mulige bid til hesten, og jeg bruger normalt ganske almindelige bid.

Nej, jeg ville normalt aldrig lægge et skarpere bid i munden på en hest for, hvad skal jeg så vælge næste gang? Jeg ville derimod give den frihed fortil og ride den bagfra, så den langsomt bliver tvunget til at søge frem til biddet.

Du skriver, at du nogle gange kan støtte op på udvendig og tage igennem indvendig uden respons. Men, hvilken respons forventer du? Jeg forsøger at ride de heste, jeg er så heldig at have fået lov til at arbejde med, til at reagere på den mindst mulige hjælp. Det, du her beskriver, at du støtter op på udvendig og tager i indvendig, hvad ville du have hesten skulle gøre? Dreje til indvendige side? Lave en afbøjning til indvendige side?

Hvis du vil have hesten til at give efter, altså søge frem til biddet, og den har lært det forkert, nemlig at den tager hovedet op, når den mærker forbindelse til rytterens hånd. I den situation ville jeg selv longere den i kapsun, så den her lærer at søge frem og ned eller vælge den gammeldags chambon (ikke elastik chambongen). Her vil den lære at søge frem til hånden og ikke mod hånden. Når du har gjort det i en lille uges tid, muligvis kun i dage, vil den have forstået, hvad det betyder, når den mærker forbindelsen med rytterens hånd.

Den gammeldags chambon er et ekstra nakkestykke, som du sætter ind under det almindelige nakkestykke på trensen, det har to ringe på hver side, der går lidt bagud mod kæberemmen. Her til har du et stykke snor med en karabinhage i hver ende og en løs karabinhage i midten (Det er vigtig, at den midterste sidder løs). Du sætter en indspændingstøjle i gjorden mellem hestens ben. Når du så er på banen, tager du snoren og trækker den ene karabinhage gennem ringen ved kæberemmen og ned i bidringen. Det samme gør du på den anden side, og den sidste karabinhage sætter du i indspændingstøjlen.

Lad hesten selv stå og finde ud af, hvordan den virker. Når hesten af sig selv begynder at søge frem og ned, kan du begynde at lade den skridte rundt, det er vigtigt at hesten af sig selv finder ud af, at den får frihed, når den søger frem og ned. Når den tager hovedet op strammer biddet, men biddet giver efter med det samme, når den søger frem og ned. Hesten kan samtidig flytte hoved og hals til begge sider, så den er ikke fikseret på nogle måder.

Når du så sætter dig op igen, (smid martigalen væk) efterligner du blot chambonen, og hesten vil nu begynde at søge frem til hånden, i stedet for at søge væk fra hånden.

En ting er utrolig vigtig her. Du skal ride for fine hjælpere, du skal vide, hvad du beder hesten om, og du skal have gjort op med dig selv, at dine signaler er meget enkle. Der må aldrig falde to signaler på samme tid; kun et signal, ellers står hesten af. På sigt kan disse signaler falde hurtigt efter hinanden, når hesten først har lært det ene og det andet signal.

God arbejdslyst.

Sanne

Besvaret af: Sanne O., berider og træner

 

 
 

0

    
 
 

Søg

KATEGORI

SØGEORD

SORTERING

 

Videnscentret © gi’r svar på det meste!
Gratis Nyhedsmail med faglig viden © Sponsoreret af HorseConsult!

Er du leverandør til hestefolket eller hesteholder?
NyhedsbrevProdukter fra Webshoppen >>>

Sådan forstår du hestens adfærd / bog
Hesteforståelse og horsemanship, Linda Weritz / bog
The Horse Seeks Me; Min vej til at forstå hestes kropssprog, Klaus Hempfling / bog
Dressur som du aldrig har set den før; biomekanik og træning, Jim Masterson / sæt á 2 dvd
En god hest har aldrig en forkert farve, Mark Rashid / bog
Sådan bliver hesten din bedste ven / bog
Globetrotting: På jagt efter hestetræningens hemmeligheder / bog
Hestevelfærd / bog
Træning af den rå hest med ’Intelligent Horsemanship’ / hæfte 16, værdi 98 kr / Gave ved køb for min. 600 kr
Tillid i stedet for dominans / bog (uk)
HorseConsult
Skovhøj, Ingelstrupvej 5
DK-4682 Tureby
(+45) 93 86 86 92 | post@horseconsult.com

VILKÅR  |  SITEMAP