Hestebøger, film mm.
       Bøger om landboliv
       Tasker og sager
 
       Nyt fra leverandører
       Hestefagbogen
       Grovfodermarked
       Ejendomsmarked
       Events
 
       Nyhedsmail
       Videnscenter
       Seminarer
 
       Hotline
       Konsulentbesøg
       Foderplaner
       Grovfoderanalyser
 
       Online markedsføring
       Rådgivning
       Produktudvikling
 
       Kontakt os
       Profil
       Referencer
       Handelsvilkår
       Copyright
       Sponsorat
       Welcome
   
 
Videnscenter  Ryttere, trænere & beridere:
 

Hvor hårdt skal jeg spænde næseremmen på hesten?


13/6/2017

Hej Brevkasse

Jeg har en hest, der til tider stikker tungen ud. Jeg har fået undervisning flere steder, og alle steder spænder de begge næseremme ind på hesten, så den dårlig nok kan få luft, og spænder biddet et par huller op i troen på, at den så ikke tager tungen ud. Men hesten bliver ved med at prøve og spænder godt op. Jeg kan ikke forstå, hvad det skal gøre godt for?

Hilsen
A. Søndergaard

Fra: A. Søndergaard

 

Svar

Hej A.

Dejligt, at du er en af de ryttere, der begynder at tænke over, hvad din hest og du bliver bedt om og hvorfor.

Jeg forsøger i min daglige undervisning at lære rytterne, hvorfor de skal gøre det, som jeg beder dem om, så de forstår teorien bag ridningen, og derfor selv kan forsøge at fortsætte ridningen i det daglige arbejde.

Der kan være forskellige grunde til, at hesten stikker tungen ud af munden. Eksempelvis, at tænderne ikke er blevet ordnet godt nok, så det i det hele taget bliver ubehageligt for hesten at have bid i munden. Det kan være, at biddet ikke passer til hesten, det kan både være for smalt eller for tykt. Det kan også være en protest mod næseremmene; at hesten ikke bliver redet for fine hjælpere og derfor forsøger at protestere mod hjælpen.

Så det er en rigtig god ide at tjekke disse grunde først.

Jeg ved ikke helt, hvorfor der er nogle i rideverdenen, der mener, at det er en god løsning at spænde næseremmene hårdt eller meget hårdt. Det udløser, som du skriver, kun én ting nemlig meget ubehag og spændinger for hesten.

Det samme gør det, hvis biddet bliver spændt for højt op, og en ting er helt sikkert – hesten holder ikke op med at stikke tungen ud eller lægge den over biddet, fordi biddet bliver trukket op i munden eller fordi næseremmene bliver spændt alt, hvad de kan.

Nu til lidt teori bag.

Lad os gå ud fra at ovennævnte ting er i orden.

Hesten lukker, modsat os mennesker, aldrig tænderne helt sammen, når de slapper af, dvs. hesten lukker kun tænderne sammen, når de skal male foderet, altså tygge. Hvis vi tvinger hesten til at lukke tænderne sammen hele tiden, spænder den i kæbeleddet, og disse spændinger forplanter sig videre fra kæbeleddet til nakken og dermed videre til halsmuskulaturen osv.

Alle, der har prøvet at have spændinger i nakken, ved, hvor ubehageligt det kan være. Vi bliver mere og mere stive og det forplanter sig stille og roligt videre til skuldre m.m., og vi ender med en dunkende hovedpine. Det samme skulle være tilfældet med hesten, så når du skriver, at han spænder kraftigt imod, er det hans måde at sige fra på.

Det generer også hesten, når næseremmene gnaver ind i huden, og det ved vi alle, hvordan føles; når eksempelvis en sko ikke rigtig passer. Når den underliggende næserem samtidig bliver presset ind mod tænderne i siden af munden og biddet bliver presset fast mod tungen er ubehaget for hesten stort. Nu er biddet ikke mere et følsomt kommunikationsmiddel til hesten, men en død klods i hestens mund, der ligger på tungen og i hestens mundvige.

Når jeg får nye ryttere, tjekker jeg altid deres næseremme i løbet af den første måned og tager en dialog med dem om, hvorfor de spænder deres næseremme så hårdt. Jeg har været udsat for, at jeg i løbet af de to første måneder kunne spænde næseremmene seks huller ud og biddet to huller ned i hver side.

De nye næseremme med tilbagetræk opfordrer jo næsten rytteren til at spænde næseremmene hårdere end, hvad der ellers blev gjort tidligere. Men her må rytteren blot være mere påpasselige, så der altid kan være to fingre på næseryggen under næseremmen og den underliggende næserem bør blot ligge let til (uden at den strammer), hvis den overhovedet skal være på.

Med venlig hilsen
Sanne

Tilføjet af Redaktionen

The International Equitation Science anbefaler

ISES anbefaler altid at checke næsebåndet ift. 'to-fingerreglen'. Se her hvordan:

Besvaret af: HorseConsult og Sanne Olfasson, berider og træner

 

 
 

0

    
 
 

Søg

KATEGORI

SØGEORD

SORTERING

 

Videnscentret © gi’r svar på det meste!
Gratis Nyhedsmail med faglig viden © Sponsoreret af HorseConsult!

Er du leverandør til hestefolket eller hesteholder?
NyhedsbrevProdukter fra Webshoppen >>>

Gazelle, Jean-François Pignon / dvd
Parellis 7 lege / dvd
Heste lyver ikke / bog
Hestenes natur. Deres evolution, intelligens og adfærd, 1. udgave 1998, Budiansky / bog
Manden der lytter til heste, Monty Roberts / bog (uk)
Hestens indlæring, Debbie Marsden / bog
Hvad heste afslører, Klaus Ferdinand Hempfling / bog / Pt. udgået, genoptryk på vej
Hestesprog - lær at forstå dens adfærd / hæfte
Blid hestetræning med horsemanship / bog
Hvordan heste tænker og føler / bog
HorseConsult
Skovhøj, Ingelstrupvej 5
DK-4682 Tureby
(+45) 93 86 86 92 | post@horseconsult.com

VILKÅR  |  SITEMAP