Hestebøger, film mm.
       Bøger om landboliv
       Tasker og sager
 
       Nyt fra leverandører
       Hestefagbogen
       Grovfodermarked
       Ejendomsmarked
       Events
 
       Nyhedsmail
       Videnscenter
       Seminarer
 
       Hotline
       Konsulentbesøg
       Foderplaner
       Grovfoderanalyser
 
       Online markedsføring
       Rådgivning
       Produktudvikling
 
       Kontakt os
       Profil
       Referencer
       Handelsvilkår
       Copyright
       Sponsorat
       Welcome
   
 
Videnscenter Køresport, kuske & hestevognskørsel: Køreteknik, brugskørsel & konkurrencekørsel
 

Oldenborgerhesten

Oldenborgerhesten kan følges tilbage til 1600-tallet. Det er en alsidig brugshest, som er meget brugt til både dressur, springning og som motionshest pga. dens gode temperament. I dag er Danmark et af de få stedet i verden, hvor renavl af oldenborgheste foregår. Avlsforbundet er Dansk Oldenborg Avl.

Oldenborgerens historie

Oldenborgerhesten stammer fra Nordtyskland, hvor den er opkaldt efter Grev Anton af Oldenburg som levede i 1600-tallet. Han var en ambitiøs hesteavler, som ville fremavle en kraftig hest, der egnede sig godt til kørsel med hestevogn.

I starten blev grundlaget for oldenborgeravlen lagt ved at frisere blev brugt sammen med halvblodshesten Kranich. Bestanden af friesere blev desuden tilført racer som berber, spanske heste, neapolitaner og engelske halvblodsheste. Fuldblod blev tilført i 1800-tallet, sammen med den gamle engelske varmblodsrace Cleveland Bay, samt hannoveraner og heste af fransk normanner afstamning. Ud af dette avlsarbejde fremkom en solid høj kørehest.

Med tiden faldt efterspørgslen på store køreheste for der var brug for en mere alsidig landbrugshest. Efter krigen blev efterspørgslen igen en anden. Derfor blev mere fuldblod tilført oldenborgeren så en moderne ridehest fremkom.

I 1887 importerede hestehandler Kruse i Odense den første officielt kendte oldenborgerhingst til Danmark. I 1895 startede en dansk stambog og i 1906 blev der på Fyn stiftet den første regionale avlsforening. Den landsdækkende forening Dansk Oldenborg Avl blev stiftet i 1978.

Efter krigen blev hestenes arbejde overtaget af maskiner og hestene blev mere og mere brugt som rideheste til fritidssport. Engelsk fuldblod blev stadig tilført og oldenborgeren udviklede sig stadig mere og mere til en ridehest, men blev nu brugt til kørsel igen.

I dag er Danmark et af de få stedet i verden, hvor renavl af oldenborgheste foregår.

Oldenborgerens udseende

Farven er ofte brun eller sort, men røde oldenborgere findes også. Størrelsen varierer, men ofte er højden mellem 162 cm og 172 cm.

Renavlet oldenborger

Den renavlede oldenborger er kraftig af type med en velrejst hals, en smidig og muskuløs overlinie og tørre og føre lemmer, dvs. lemmernes dimensioner passer til hesten og der er ikke galledannelser eller overben. Den renavlede oldenborger er den typiske oldenborgerhest, som anvendes til kørsel og ridning pga. dens arbejdsvillige temperament. Den renavlede oldenborger har desuden en taktfast bevægelse med en kraftig bagbensaktion.

Forædlet oldenborger

Den forædlede oldenborger er en ridehest med moderne oldenborgpræg, der udelukkende er forædlet med fuldblod. Typen er ikke nær så kraftig, som den renavlede oldenborger.

Den forædlede oldenborger har et karakterfast og arbejdsvilligt temperament. Den har store kropspartier, en velrejst hals med en smidig og muskuløs overlinie og bagpart. Desuden har den føre og tørre lemmer. Bevægelsen er taktfast med rygsving, frihed i skulder og albuer, desuden indundergriben, afskub og bæring bagfra. Indundergriben skal forstås som i hvilken grad hestens bagben griber ind under dens krop.

Oldenborgerens anvendelse

Også i dag anvendes oldeborgeren til kørsel. Racen er desuden meget brugt til dressur og springning såvel som skovture, fordi temperamentet egner sig utrolig godt til de forskellige discipliner.

 Forfatter: Mariann Hjort Christiansen i samarbejde med HorseConsult®
 
 

0

    
 
 

Søg

KATEGORI

SØGEORD

SORTERING

 

Videnscentret © gi’r svar på det meste!
Gratis Nyhedsmail med faglig viden © Sponsoreret af HorseConsult!

Er du leverandør til hestefolket eller hesteholder?
NyhedsbrevProdukter fra Webshoppen >>>

Lær at køre med hestevogn. Trin-for-trin guide til den uerfarne kusk, Walrond / bog
Konkurrencekørsel. Komplet guide til stævnekørsel / bog
Konkurrencekørsel 2 - Grundtræning for dressur, maraton og forhindringskørsel / dvd / TILBUD
Konkurrencekørsel 1 - 3 / sæt á 3 dvd / TILBUD
Velstras køreskole 1 / dvd
Velstras køreskole 2 / dvd
Konkurrencekørsel når den er bedst / dvd
Trækheste på arbejde / dvd
FEI VM Kørsel for to-spand 2013, Slovenien / bog
Mentaltræning for konkurrenceryttere og kuske: Motiverende teknikker til større selvtillid og optimal præstation / bog
HorseConsult
Skovhøj, Ingelstrupvej 5
DK-4682 Tureby
(+45) 93 86 86 92 | post@horseconsult.com

VILKÅR  |  SITEMAP