Hestebøger, film mm.
       Bøger om landboliv
       Tasker og sager
 
       Nyt fra leverandører
       Hestefagbogen
       Grovfodermarked
       Ejendomsmarked
       Events
 
       Nyhedsmail
       Videnscenter
       Seminarer
 
       Hotline
       Konsulentbesøg
       Foderplaner
       Grovfoderanalyser
 
       Online markedsføring
       Rådgivning
       Produktudvikling
 
       Kontakt os
       Profil
       Referencer
       Handelsvilkår
       Copyright
       Sponsorat
       Welcome
   
 
Videnscenter Aktuelt: Nyeste emner
 

Få mere græs til dine heste med rotationsgræsning

Du har sikkert oplevet, hvordan græsset hurtigt mangler på store dele af folden og hvordan mængden af ukrudt og kløver bare øges og øges. Er du én af de mange hesteejere der har få mange heste ift græsareal, så kan rotationsgræsning være en løsning for dig.
Du har set det mange gange. Græsfolden er hurtigt nedbidt og i juli måned er græsningssæsonen teknisk set slut pga mangel på græs. Men sådan behøver det ikke være. Med rotationsgræsning får du en bedre udnyttelse af de folde du har. Idéen er at hestene kun får adgang til græs på min. 15 centimeter (og gerne højere), og når den aktuelle fold er afgræsset, flyttes hestene til en ny fold med god græshøjde. Det betyder at græsset på den fold der netop er afgræsset ikke dødbides dvs. bides af under vækstpunktet som sidder ca. 5 cm over jorden.

Dødbidning giver masser af ukrudt

Der kan også være områder på folden, hvor græsset smager særlig godt og derfor dødbides ekstra hurtigt. Det skal du holde øje med og måske flytte hestene til en anden fold lidt tidligere end du ellers ville have valgt.

Når græsset dør, tager ukrudtet hurtigt pladsen og græsset kommer ikke igen før næste sæson efter der er ydet græsmarkspleje.

Rotationsgræsning

Med rotationsgræsning får græsset mulighed for genvækst efter græsning. Det betyder samtidig at ukrudtet ikke ’får frit spillerum’ og fortrænger græsset. Og husk at let gødskning i foråret er nødvendig for at give græsset ’noget at leve af’. I modsat fald overtager ukrudtet de bare pletter på folden.

Overvejelser ifbm. rotationsgræsning

Hvordan gør du så i praksis? Det nemmeste er at opdele folden i mindre folde fx med flytbare plastikpæle og 20 mm bånd i to højder. Der er ikke nogle faste krav til antallet af folde og foldstørrelsen. Størrelsen tilpasses afhængig af hvor mange folde du har mulighed for at lave og hvor mange heste du har, men de må i sagens natur aldrig blive mindre end lovens mindstekrav på 20 x 40 meter (som i øvrigt er al for lidt). Regn med at hver fold skal kunne hvile i 3-4 uger afhængig af vejret og tildel gerne lidt NPK gødning før regnvejr. Så er det til at regne ud.

Vand på foldene

Husk også at der skal være vand tilgængeligt på foldene, hvis hesten skal gå der i mere end 4 timer. Det er uden betydning for hestene, om det er permanente vandingsanlæg eller flytbare baljer, når blot vandet er frisk.

For fede af for meget græs

Tænker du at dine heste bliver for fede med al det græs? Så er løsningen at de tilbringer en tid på jordfold med adgang til ’lav-kalorie’ grovfoder fx byghalm. På den måde forlænger du også perioden en bestemt fold kan benyttes, fordi nedgræsningen sker i en roligere tempo. Men heste er nu indrettet til at indtage græs og må ikke faste mere end 3-4 timer i døgnet.

Næste græsningssæson

Når du først har været en sæson igennem med rotationsgræsning, vil du opleve, at det bliver nemmere til næste år. Du kender dine græsarealer bedre; du ved, hvor der hurtigst bliver dødbidt og hvor længe dine heste ’kan tåle’ at gå der. Dine heste får glæde af denne forlængede græsningssæson, og du kan nyde, at du kan sikrer dine heste en naturlig adfærd.

 Forfatter: Dorte Rebbe - HorseConsult®
 
 

0

    
 
 

Søg

KATEGORI

SØGEORD

SORTERING

 

Videnscentret © gi’r svar på det meste!
Gratis Nyhedsmail med faglig viden © Sponsoreret af HorseConsult!

Er du leverandør til hestefolket eller hesteholder?
NyhedsbrevProdukter fra Webshoppen >>>

Indkøbstaske eller luksus-strigletaske, motiv: ridesport / shop-eqst / TILBUD så længe lager haves
Rygsæk, motiv: heste / ruck-hor
Rygsæk, motiv: jagtridning / ruck-hunt
Riding Home – effekten af hesteterapi
Dressur helt nede på jorden - sådan træner du din hest og nyder det!! / bog
Cottagehave – Tante Grøns Haveunivers / bog
Hestene i det fjerne, Buck Brannamann / bog
Ridning i balance og med stil / dvd
Hestens akupressurpunkter og meridianer / lamineret planche
Lange liner med Double Dan Horsemanship / bog
HorseConsult
Skovhøj, Ingelstrupvej 5
DK-4682 Tureby
(+45) 93 86 86 92 | post@horseconsult.com

VILKÅR  |  SITEMAP