Hestebøger, film mm.
       Bøger om landboliv
       Tasker og sager
 
       Nyt fra leverandører
       Hestefagbogen
       Grovfodermarked
       Ejendomsmarked
       Events
 
       Nyhedsmail
       Videnscenter
       Seminarer
 
       Hotline
       Konsulentbesøg
       Foderplaner
       Grovfoderanalyser
 
       Online markedsføring
       Rådgivning
       Produktudvikling
 
       Kontakt os
       Profil
       Referencer
       Handelsvilkår
       Copyright
       Sponsorat
       Welcome
   
 
Videnscenter Aktuelt: Nyeste emner
 

Lær at se det: Hestens mimik afslører om den har smerter

Det vil have enorm betydning for hestevelfærden, hvis hesten kan ’fortælle’, hvor det gør ondt og hvor meget. Desværre kan vi ikke spørge den, men ændringer i hestens mimik og -udtryk afslører smerte. Hvis vi kan lære at se og forstå disse små tegn, kan vi bedre tage hånd om dens velfærd. Heldigvis er forskere i gang indenfor dette felt, og her er lidt om de foreløbige fund.
Smerte og smerte-intensitet hos heste er en udfordring for især dyrlæger og andre behandlere, som har vanskeligt at vurdere, om en given hest har ondt og i så fald om den får tilstrækkelig smertelindring.

Ny forskning viser, at heste udtrykker smerte analogt med andre dyr og mennesker via ’ansigtsudtryk’ og kropspositurer. Hvis både dyrlæger, trænere, hesteejere mfl. kan lære at tolke hestens mimik ift. smerte, kan vi bedre hjælpe heste, når de får ondt.

Et team af forskere fra Italien, Tyskland og Storbrittanien var de første til at offentliggøre en standardiseret smerte-skala baseret på ’ansigtsmimik’ hos heste. I lighed med huldvurderingsskalen håber man med tiden at kunne udvikle smertevurderingsskalaen yderligere.

Nu har et hold af forskere fra Danmark og Sverige fulgt trop med en undersøgelse af de enkelte mimikker og vurderet dem ift smerter. Karina Bech Gleerup, dyrlæge og lektor fra Københavns Universitet, præsenterede resultaterne på den 10. internationale Equitation Science Conference 2014 i Danmark.

 Illustration af hestens øje som er ét af fokuspunkterne, når hesten viser smerte. Tegnet af Andrea Klintbjer.

Forskerne identificerede fem fokusområder: Ører, øjne, næsebor, mule og ansigtsmuskler og viste at man kan lære at genkende ’ansigtsmimik’, når hesten har smerter.

Efter en 20 minutters lektion var deltagerne i stand til at score smertemimik (ja/nej) og vurdere, om smerteintensiteten var ’lav’, ’middel’ og ’høj’ med i 82% nøjagtighed som gennemsnit.Gleerup udtaler: ’Vi synes, det er virkelig vigtigt, at flere mennesker lærer at genkende smerte hos deres heste’. Selvom heste normalt blive mindre sociale, når de har ondt, har Gleerup bemærket, at hendes egne heste i højere grad søger kontakt, når de har ondt. Det kan være vigtigt for ejerne at vide, at heste søger kontakt til de mennesker de har tillid til, når de begynder at få ondt. Alle mine egne forskningsaktiviteter på heste viste denne adfærd i en mere eller mindre udtalt grad, og jeg har også set det hos patienter.’ Hun tilføjer, at når hesteejeren lærer at genkende hesten med smerteudtryk bliver det samtidig muligt at identificere kroniske smerter eller registrere at den har ondt på et tidligere stadie.Undersøgelsen med titlen: ’Equine Pain Face’ af Karina B Gleerup, Björn Forkman, Casper Lindegaard og Pia Haubro Andersen er åben adgang og findes her ->
Veterinary Anaesthesia and Analgesia published by John Wiley & Sons Ltd on behalf of 114 Association of Veterinary Anaesthetists and the American College of Veterinary Anesthesia and Analgesia, 42, 103–114.

Forfatter: Redaktionen - HorseConsult®
 
 

0

    
 
 

Søg

KATEGORI

SØGEORD

SORTERING

 

Videnscentret © gi’r svar på det meste!
Gratis Nyhedsmail med faglig viden © Sponsoreret af HorseConsult!

Er du leverandør til hestefolket eller hesteholder?
NyhedsbrevProdukter fra Webshoppen >>>

Stang til fælde til hestebremser og klæg
Barokheste -  del 1-4, Luis Valenca / sæt af 4 dvd
Pudebetræk, motiv: heste / ccov-hor
Guide til bid og bidtilpasning / bog
 Indkøbstaske eller luksus strigletaske, motiv: ridesport / shop-eqst, værdi 148 kr / Gave ved køb for min. 800 kr
Håndtaske med skulderstrop, motiv: galopsport / conv-rac
Centreret ridning, del 2, Sally Swift / dvd
Få træningen tilbage på sporet, Mark Rashid / bog
Fergus. En hest du kan regne med! / bog
Ridning i balance og med stil / dvd
HorseConsult
Skovhøj, Ingelstrupvej 5
DK-4682 Tureby
(+45) 93 86 86 92 | post@horseconsult.com

VILKÅR  |  SITEMAP