Hestebøger, film mm.
       Bøger om landboliv
       Tasker og sager
 
       Nyt fra leverandører
       Hestefagbogen
       Grovfodermarked
       Ejendomsmarked
       Events
 
       Nyhedsmail
       Videnscenter
       Seminarer
 
       Hotline
       Konsulentbesøg
       Foderplaner
       Grovfoderanalyser
 
       Online markedsføring
       Rådgivning
       Produktudvikling
 
       Kontakt os
       Profil
       Referencer
       Handelsvilkår
       Copyright
       Sponsorat
       Welcome
   
 
Videnscenter Aktuelt: Nyeste emner
 

Fodring: Ikke alle hø-net nedsætter ædehastigheden

Nogle heste og ponyer æder bare for hurtigt, og ofte er det dem der samtidig er for fede eller har tendens til at blive det. De sættes ofte på restriktivt foder som ikke mætter og som gør dem ’sure’. Så hvordan kan vi tilgodese en afbalanceret energitildeling, gøre dem mætte og give mange timers beskæftigelse?
I løbet af et døgn bevæger fritlevende heste sig 16-18 timer under fødesøgning og -indtagelse, og de faster sjældent mere end 3-4 timer.

Når vores domesticerede heste står på stald mister de bevægelsesmuligheden og udfører ikke fødesøgningsadfærd. Med andre ord får de alt foder serveret og skal ikke arbejde for det.

Sultfornemmelse giver en utilfreds hest

For nogle heste betyder det at de æder alt for hurtigt, og det kan have nogle sundhedsmæssige konsekvenser som fedme, kolik, forfangenhed mv. For at undgå overspisning sættes de ekstremt sultne heste og ponyer ofte på restriktivt foder som de ikke bliver mætte af. Det stresser og kan gøre dem aggressive under fodringen.

Lav ædehastighed er godt for hesten

’Slow-feeder hø-net’ adskiller sig fra normale hø-net ved at hullerne er mindre, så hesten kun kan tage få græsstrå ud ad gangen. Det tager længere tid at æde det tildelte hø, når det fodres via hø-nettet og holder på den måde hesten beskæftiget i flere timer. Det betyder også, at indtaget strækker sig over en længere periode end, hvis det blot blev tildelt ’løst’ fx på gulvet. Det betyder desuden, at hesten kun faster i kort tid eller slet ikke faster. Samlet resulterer det i en udfladning af kurven over blodets glykæmiske index, og det er godt ift. at mindske risikoen for fedme, Equin Metabolic Syndrome (EMS) og forfangenhed. Det glykæmiske index er et system der oplister kulhydrater ift. deres indvirkning på blod glukose niveauet.

 

Hø-net og maskestørrelse

Men hvilken størrelse skal hullerne i hønettet så være? Hvis de er for små, får hesten íngen eller for lidt hø, øget sultfornemmmelse og en mild form for stress. Er hullerne for store, indtages høet for hurtigt, og så er hele idéen med hø-nettet tabt. Huller i den rette størrelse tillader hesten at nedsætte ædehastigheden og hindre at den forsluger sig.

I et projekt udført på University of Minnesota undersøgte man ædehastigheden hos heste der fik tildelt hø i en mængde svarende til 1% af kropsvægten. Høet blev fodret på forskellige måder hhv. løst på gulvet eller i hø-net med masker på 15,2, 4,4 og 3,2 cm.

De heste der fik hø på gulvet og dem der fik hø i net med de største masker åd høet på nogenlunde samme tid, ca. 1,5 kg/time. Hestene der fik hø af net med mindre masker åd væsentligt langsommere, 0,88 kg/time, og der var heste der ikke kunne nå at æde op indenfor 4 timer.

Der blev ikke konkluderet ift. en optimal maskestørrelse. Det er sandsynligt, at maskestørrelsen skal tilpasses hestens og mulens størrelse. Andre forhold som græstypen og høets struktur tænkes også at have betydning. Hø med en fin struktur, bløde stængler og høj bladandel vil lettere kunne trækkes gennem maskerne end hø af grov struktur og meget stængel.

Gå efter hvad der er naturligt for hesten

En anden faktor er de individuelle forskelle mellem heste ift., hvor meget de vil arbejde for at få høet ud af nettet. Det eneste sikre konklusion var at et hø-net med de mindre masker er effektivt ift. at nedsætte ædehastigheden, så den svarer mere til det der er naturligt for heste.

Forfatter: Dorte Rebbe Schou - HorseConsult®
 
 

0

    
 
 

Søg

KATEGORI

SØGEORD

SORTERING

 

Videnscentret © gi’r svar på det meste!
Gratis Nyhedsmail med faglig viden © Sponsoreret af HorseConsult!

Er du leverandør til hestefolket eller hesteholder?
NyhedsbrevProdukter fra Webshoppen >>>

Rygsæk, motiv: heste / ruck-hor
Skuldertaske, motiv: Ridesport / coll-eqst
Dressurarbejde for hånden, Karin Hess-Müller / bog
Riding Home – effekten af hesteterapi
Få træningen tilbage på sporet, Mark Rashid / bog
Heste og ponyer, tegnet af Peter Nielsen / A2 plakat
Ridning i balance og med stil / dvd
Gratis bogmærker ved bestilling af fx. bøger, film, kalendere og plakater
Komplet håndbog om heste og staldmanagement / bog
Komplet håndbog om ridelære (BHS) / bog
HorseConsult
Skovhøj, Ingelstrupvej 5
DK-4682 Tureby
(+45) 93 86 86 92 | post@horseconsult.com

VILKÅR  |  SITEMAP