Hestebøger, film mm.
       Bøger om landboliv
       Tasker og sager
 
       Nyt fra leverandører
       Hestefagbogen
       Grovfodermarked
       Ejendomsmarked
       Events
 
       Nyhedsmail
       Videnscenter
       Seminarer
 
       Hotline
       Konsulentbesøg
       Foderplaner
       Grovfoderanalyser
 
       Online markedsføring
       Rådgivning
       Produktudvikling
 
       Kontakt os
       Profil
       Referencer
       Handelsvilkår
       Copyright
       Sponsorat
       Welcome
   
 
Videnscenter Aktuelt: Nyeste emner
 

Forskning: Når hesten har ondt. Hvordan kan du se det?

Et team af danske og svenske dyrlæger er ved at udvikle et system med det formål at gøre nemmere for dig, dyrlægen og træneren at se, om din hest har ondt og, hvor smerten sidder. Forskningsprojektet Horses in Pain (HiP) ledes af bla. Pia Haubro Anderson, professor i stordyrskirurgi.

 

Det kan være en meget vanskelig opgave registrere smerte hos heste, som har stor betydning for korrekt behandling af den og for prognosen for helbredelse. Det har også betydning for, hvilken træning hestens kan bydes og for en evt. rekonvalenscens- og genoptræningsperiode.

At registrere smerter hos heste og andre dyr er derfor vigtig ud fra et medicinsk, et dyreetisk og et velfærdsperspektiv. Derfor har Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) valgt at udvikle og evaluere systematiske metoder til identifikation forskellige grader af smerte hos heste. En af de mest lovende og mest følsomme indikatorer for smerter hos heste er små, næsten usynlige ændringer i hestens udtryk, et såkaldt ’Pain face". Ansigtsudtryk indgår som en del af et smerteindentifikationssystem baseret på hestens adfærd som universitetet har udviklet kaldet Equine Pain Scale system (EPS).

Teamet på SLU ledes af Pia Haubro Anderson, professor i stordyrskirurgi (tidligere var ansat på Københavns Universitet) og Marie Rhodin, universitetslektor. Senior foredragsholder. Britt Coles er teamets forskningsassistent på SLU. Andre nøglepersoner er dyrlægerne Karina Bech Gleerup fra Københavns Universitet og Casper Lindegaard på Evidensia Specialist Horse Hospital i Helsingborg.

Et af projekterne har til formål at udvikle en fuldautomatisk kodning af ansigtsudtryk via videokameraer for at registrere smerte hos heste. Denne teknologi til automatisk aflæsning af hestens ansigtsudtryk udvikles i samarbejde med forskere ved University of California - Davis.

Dyrlægerne samarbejder også med forskere ved Utrecht Universitet i Holland for at forbedre halthedsdiagnostik ved hjælp af en optisk sensor baseret system der kan vurdere hestens bevægelser. Dette system bruger en ny algoritme til registrere lavgradig halthed i skridt. Man undersøger bla. sammenhængen mellem lavgradig halthed og lavgradig smerte.

Forskningsprojektet byder også på en række kandidatafhandlinger om smerte hos heste. En studerende ser på, hvordan folks tilstedeværelse påvirker hestens smerteadfærd. Andre studerendee forsker i ansigtsudtryk på bedøvede heste samt heste, der udsættes for bøjeprøver ifbm. halthedsundersøgelser.

Kilde: slu.se.

Forfatter: Redaktionen - HorseConsult®
 
 

0

    
 
 

Søg

KATEGORI

SØGEORD

SORTERING

 

Videnscentret © gi’r svar på det meste!
Gratis Nyhedsmail med faglig viden © Sponsoreret af HorseConsult!

Er du leverandør til hestefolket eller hesteholder?
NyhedsbrevProdukter fra Webshoppen >>>

Skuldertaske, motiv: Ridesport / coll-eqst
Dressurarbejde for hånden, Karin Hess-Müller / bog
Riding Home – effekten af hesteterapi
Få træningen tilbage på sporet, Mark Rashid / bog
Heste og ponyer, tegnet af Peter Nielsen / A2 plakat
Ridning i balance og med stil / dvd
Alt om folde til heste / hæfte 21
Eksteriør og præstation. Træning af heste i et anatomisk perspektiv, Gillian Higgins / bog
Hestens akupressurpunkter og meridianer / lamineret planche
Rygsæk, motiv: heste / ruck-hor
HorseConsult
Skovhøj, Ingelstrupvej 5
DK-4682 Tureby
(+45) 93 86 86 92 | post@horseconsult.com

VILKÅR  |  SITEMAP